„Odbrana BiH-Igman 2014“ – Igman je branila cijela BiH

Published On 2. August 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

„Od Dana  nezavisnosti do Dana državnosti“  naziv je ovogodišnje  15. centralne manifestacije „ Odrabana BiH- Igman 2014“ koja je pod pokroviteljstvo članova predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića održan u petak na ovoj legendarnoj  planini.

I pored lošeg vremena više hiljada građana Kantona  Sarajeva, Hercegovine, Krajine  i drugih mjesta došli su  da  sa preživjelmi borcima, a i svim drugim koji su dali svoj doprinos u  odbrani BiH, evociraju  sjećanja na teške godine borbe s agresorom kada su u sudbonosnim danima dijelovima tijela branili i odbranili Igman, Sarajevo i državu BiH.

Svečanost je počela polaganjem cvijeća na šehidska mezarja i spomen obilježja na Grkavici, Velikom Polju, Mrazištu sve do Brezovače, gdje su ukupona šehidi odbrane Igmana.

-Igman je simbol BiH. Igman je branila cijela BiH.Na Igmanu se desila prekretnica u ratovanju.Tu smo agresoru  pokazli zube, osujetili njihov plan nestanka BiH, dokazali da  BiH ima i da će  je  uvijek biti, rekao je između ostalog na šehidskom merarju Veliko polje general Hajrudin Grabovica.

Tokom rata  Igman je bilo jedina kapija ka glavnom gradu BiH. Da  nije odbranjen, da je pao u ruke agresora, onda bi se stvorio potpun obruč oko Sarajeva.

-“Na prostoru Igmana vodile su se  teške borbe i da je Igman pao Sarajevo bi bilo u duplom okruženju . Ali hrabri borci, velike gazije bili su jači od čelika i odbranila ga, kazao je general Zijad Rujanac, jedan od komandanata odbrane  Igmana  na šehidkom mezarju Mrazište.”

U 12 sati ispred Ratne džamije Igman proučena je dova šehidima, a Džumu-namaz klanjao je  Ismail ef. Smajlović ,izaslanik reisu-l-ulema Huseina ef. Kavazovića.Njemu je  Muhamed Kozadra, v. d. premjera Vlade KS  za dosadašnji rad uručio priznanje.

-Mezarja šehida ovdje na Igmanu, Bosni i Hercegovini i širom svijeta nalik su na zasijanu bašču iz koje niču najbolji plodovi pouke i poruke razboritim ljudima koji trebaju uspjeh i pobjedu“, kazao je, između ostalog, u svojoj hutbi muftija Ismail ef. Smajlović.

Svoj doprinos obilježavanju ove manifestacije dali su biciklisti, a ispred   džamije na Igmanu prodefilovali su veterani Prvog korpusa koji su nosili  ratne zastave  brigada .

Na ovogodišnjoj manifestaciji  ispred centralne tribine upriličeno je postrojavanje veterana jedinice Prvog korpusa Armije Bosne i Hercegovine, koji su takođe nosili  ratne zastave.

Manifestaciji je prisustvov  Željko Komšić, član Predsjedništva BiH. Mada je bilo govore da će se  obratiti neko od članova Predsjedništva BiH to nije učinjeno. Bakir Izetbegović  jučer i nije  bio na Igmanu.

Ispred  kantona Sarajeva skupu se obratio  v.d. premjera Muhamed Kozadra, koji je govorio o znajačju Igmana u odbrani Sarajeva i BiH.

R.Balić

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *