Fojnica: Zarađuju za život branjem borovnica

Published On 5. August 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

Na području općine Fojnica mnogi tokom ljetne i jesenje sezone izvor zarade nalaze u branju šumskih plodova po planinskim visovima i tako upotpunjuju kućni budžet, dok neki time osiguravaju egzistenciju. Ovih dana krenula je sezona branja borovnice. Svakodnevno stotine Fojničanki i Fojničana u jutarnjim satima kreću ka lokalitetima bogatim borovnicom, a to čine i građani drugih okolnih općina.


Brojna vozila

Da je tako, uvjerili smo se i proteklog vikenda, kada smo posjetili Rekreacijski centar “Brusnica”, udaljen od Fojnice 15 kilometara. Pri samom dolasku u ovo skijalište vide se brojni traktori, kombiji, terenci i automobili kojima su došli berači borovnica. Saznali smo da većina dolazi u grupama, kombijem, a karta za prijevoz iz Fojnice do odredišta i nazad košta pet KM.

Enver Brkanović, policajac iz Kiseljaka, kaže nam da je u berbu došao sa suprugom, djecom i snahom.

 

Brkanović: Niska otkupna cijena

 

– Došli smo porodično ubrati borovnice za sebe, da imamo za zimnice. Jedemo svježe, pravimo sokove i džemove, a dio i osušimo, pa zimus za kompot i kolače da imamo. Otkupna cijena je niska – riječi su Brkanovića.

Pored ski-lifta borovnice bere i Edin Hajdarević iz Busovače. Kaže nam da je nezaposlen.

– Došli smo da uberemo borovnice za svoje potrebe. Desetak kilograma može se danas nabrati. Ima i onih koji beru uz pomoć grebena, što nije dobro. Oštete stabljiku, list i zelene plodove, a i kvalitet je slabiji. Otkupna cijena je oko tri marke po kilogramu – kaže Hajdarević.

 

Gorak hljeb

Nezaposleni Arnes Akšamović iz Dusine u Fojnici bere borovnice sa suprugom, djecom i svastikom.

– Dolaze ovdje ljudi iz Fojnice, Kiseljaka, Kreševa, Visokog, Busovače, pa čak i iz daljih krajeva da beru borovnice. Gorak je ovo hljeb, valja doći ovdje, cijeli dan brati borovnice, i na suncu i na kiši. Otkupljivači nas ucjenjuju niskim otkupnim cijenama, ali se mora nešto zaraditi za život – kaže Akšamović.

 

Akšamović s kćerkama: Naporan posao

 

Borovnice iz Fojnice završe i na trpezama u Hrvatskoj i Italiji. Svi se slažu u tome da nisu nikad bolje rodile, bile krupnije i jeftinije nego ove godine.

Slijedi branje brusnice

Nakon sezone branja borovnica, slijedi sezona brusnice. Kako nam je kazala jedna beračica, narod bi mogao ove godine brati brusnice sve do zime.

avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *