Voda nosila mostove, evakuirane porodice iz poplavljenih područja

Published On 6. August 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

Nevrijeme popraćeno jakim pljuskovima ponovo je zahvatilo veći dio Bosne i Hercegovine, zbog čega su mnoga naselja u Zeničko-dobojskom, Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu ponovo bila pod vodom.
Prema podacima kantonalnih Uprava civilne zaštite Federacije BiH trenutno je najteže u Tuzlanskom kantonu.
Mnogi putni pravci ponovo su prekinuti zbog odrona i klizišta. Više naselja je pod vodom. U općini Lukavac najteža je situacija u mjestima Orahovica, Turija, Prokosovići kao i u samom gradu Lukavcu. Poplavljeni su mnogi objekti. U Srebreniku su vatrogasci evakuirali nekoliko porodica. Do izlijevanja lokalnih potoka i rijeka došlo je i u Banovićima.
Nakon obilnih kišnih padavina, na području općine Lukavac izlila se rijeka Turija i lokalni potoci. Situacija je najkritičnija u MZ Orahovica zatim Turija, Lukavac Gornji, Huskići, Hrvati, Modrac, Dobošnica, Gnojnica, Kruševica. Poplavljeno je na oko 100 stambenih objekata. Izvršena je i evakuacija stoke. Rijeka Turija je odnijela i jedan pješački most. U prekidu je regionalni put Lukavac-Banovići u Jaruškama preko kojeg se ne odvija saobraćaj. Brojni lokalni putevi su u prekidu. Cijelo veče ekipe civilne zaštite koordiniraju akcija spašavanja zajedno sa drugim komunalnim službama i mehanizacijom bore se kako bi zaštitili ljude i matrijalna dobra, piše Tip.ba.
Općina Srebrenik
Nivo rijeke Tinje je preko 3,10 metra. U toku noći rijeke Tinja i Moranjačka poplavile su nekoliko naselja: Lisovići, Luka, Centar, Previle, Podorašje, Tinja Donja, Duboki Potok, Bjelave, Špionica. U momentu slanja izvještaja najkritičnija situacija je u Špionici gdje je poplavljeno na desetine stambenih objekata. U toku noći izvršena je i evakuacija stanovnika iz 3 stambena objekta. Izvršena je i evakuacija troje djece iz Delića. Prijavljena su i nova klizišta a najteža situacija je u naseljima Crveno Brdo i Memići i u Poptpeću-Blagići gdje je klizište odnijelo i uništilo lokalni put tako da je svaka putna komunikacija sa navedenim naseljima u prekidu do daljnjeg.
Općina Gračanica

Visina vodostaja na rijeci Spreči kod Karanovačkog mosta je 453 cm (300 cm kritična tačka)Situacija je alarmantna, ulice Gračanice su pod vodom, Sportska dvorana, Korića Han. Poplavljena su i područja Prijeko Brdo, Đakule, Trnovci, Stjepan Polje, Miričina, Lukavica, Rašljeva, Karići, Bajići, Kamenica, Donja Orahovica. izlile su se rijeke Sokoluša i Spreča i poplavile na desetine stambenih objekata i privrednih objekata. Poplavljeno je i oko 80 ha poljoprivrednog zemljišta. Prijavljeno je nekoliko klizišta a klizište u Lendićima ugrozilo je jedan stambeni objekat. Magistralni put M-18 u toku noći bio je zatvoren za saobraćaj, a isti preusmjeravan preko puta Orahovica-Srebrenik.Veliki broj lokalnih puteva je totalno uništen i devastiran. Općina Tuzla Gotovo sve mjesne zajednice na području općine Tuzla prijavili su poplave u kojima ima na desetine poplavljenih stambenih i pomoćnih objekata. Izlile su se rijeke Jala sve riječice i potoci a prijave o poplavama su stigle iz: Gornja Tuzla, Simin Han, Lipnica, Solana, Miladije, Crvene Njive, Ljubače, Dobrnja, Brgule, Čaklovići, Sepetari, Mramor, Lipnica, Husino, Šićki Brod, Tušanj, Miladije, Badre, Krojčica, Požarnica Vršani. Ekipe civilne zaštite sa mehanizacijom su na terenu.
Općina Tuzla
Gotovo sve mjesne zajednice na području općine Tuzla prijavili su poplave u kojima ima na desetine poplavljenih stambenih i pomoćnih objekata. Izlile su se rijeke Jala sve riječice i potoci a prijave o poplavama su stigle iz: Gornja Tuzla, Simin Han, Lipnica, Solana, Miladije, Crvene Njive, Ljubače, Dobrnja, Brgule, Čaklovići, Sepetari, Mramor, Lipnica, Husino, Šićki Brod, Tušanj, Miladije, Badre, Krojčica, Požarnica Vršani. Ekipe civilne zaštite sa mehanizacijom su na terenu.
Općina Doboj Istok
Izlila se rijeka Spreča i poplavila oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta, a kod stadiona u Lukama nalazi se okruženo vodom oko 30 stambenih objekata.
Općina Banovići
Najteža situacija je u MZ Pribitkovići u kojoj je bilo poplavljeno nekoliko stambenih objekata. U navedenoj MZ i Seonoj putevi su oštećeni a na mjestima i neprohodni u kojim su se u toku noći aktivirala i klizišta.Prijavljeno je i klizište u Banovići Selu –Kasumovićima.
Općina Kladanj
Situacija se pomalo smiruje, u toku noći došlo je do izljevanja bujičnih potoka koji su poplavili više stambenih, poslovnih objekata i gradskih ulica u MZ Kladanj, Starič i Ravne.
Općina Kalesija
Zatvoren je lokalni put Kalesija – Gojčin, saobraćaj se odvija alternativnim pravcem. U Centru Kalesije poplavljena su 4 stambena objekta. Prijavljeno je nekoliko klizišta Kikači 3 i u naselju Dedajići klizište je odnijelo lokalni put prema navedenom naselju.
Općina Živinice
Rijeka Spreča je u porastu i izlila se na nekoliko mjesta. Iz OSCZ očekuju najgore poslije podne kada bi pojedina naselja mogla bila poplavljena, takođe i regionalni odnosno magistralni put.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *