Jeste li znali za ove trikove prehrambene industrije?

Published On 24. August 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

 

Kako bi odabrali baš njihove proizvode, mnogi proizvođači snalaze se na razne načine da bi njihova roba bila što primamljivija pa se koriste svakojakim trikovima. Iako se već puno puta pisalo koliko je pametnije probati kupovati eko hranu, ako uspijete pronaći vjerodostojne uzgajivače, ovih nekoliko primjera još su jedan odličan podsjetnik zašto se treba držati sezonskih namirnica iz lokalnih područja i pripaziti na deklaracije.

Vosak na voću i povrću

Kako bi se spriječilo prerano sušenje, gubitak vode ili plijesan i truljenje na određenom voću ili povrću, često je premazano određenom vrstom voska. Upravo su zato primjerice jabuke na policama tako lijepe i sjajne. Kako objašnjava profesor Luke LaBorde sa sveučilišta Penn za časopis Time, taj vosak nije opasan za naše zdravlje, ali budući da voće i povrće izgleda ljepše i sjajnije te ga čuva od propadanja, ne možemo uvijek točno znati da li je tek stiglo na policu i koliko je svježe. Osim jabuka, koje su najpoznatije po tome što ih mažu voskom to mogu biti i krastavci, rajčice ili paprika. Vosak možete ukloniti ako namirnicu operete u toploj vodi ili ogulite.

Boja lososa

Njegova ružičasto-narančasta boja mami da odmah poželimo kupiti komad lososa, koji spada na listu zdravih i ukusnih namirnica. No, boja lososa nije toliko intenzivna, a kod ugojenih vrsta dodaje se pigment karotenoida koji ih čini ovom primamljivijom nijansom. U svakom slučaju, ta boja ne utječe bitno na sve dobrobiti koje vaše tijelo dobiva ako redovno jedete ovu ukusnu ribu, a posebno je važan zbog odličnog izvora omega 3 masnih kiselina.

I narandže su ponekad obojene

Naranče iz uvoza mogu imati boju Citrus Red No. 2, također iz razloga da izgledaju ljepše na policama. Obično se koriste za cijeđenje i pripremu sokova, ali mogu se naći i slobodnoj u prodaji. Ako slučajno naiđete na naranče koje na deklaraciji imaju naveden sastojak Citrus Red No. 2 nikako ne smijete koristiti koricu, primjerice za kolače. Iako je ta boja odobrena od strane Američke agencije za hranu i lijekove, druge institucije upozoravaju da nosi rizik za mnoge bolesti, uključujući i karcinome.

Teško je tačno znati u koje su sve namirnice dodane razne umjetne tvari

Osim naranči ili lososa, puno je drugih namirnica obojano kako bi se činile bolje i bile primamljivije. Tako je primjerice boja karamela često dodana u žitarice ili neke vrste kruha. Na taj način stvara se privid da u određenim proizvodima ima više žitarica nego što uistinu jest tako. Iako sve te boje za hranu nisu proglašene opasnima, trebate biti oprezni kada ih pročitate na deklaracijama jer to je vjerojatno samo jedan dodatak u nizu zbog kojeg te namirnice izgledaju svježe i lijepo.

Maslinovo ulje

Poznato je kao tekuće zlato jer maslinovo ulje izuzetno je zdravo za naš organizam. Tu se trgovci i proizvođači dosjetili jednom drugačijem načinu zavaravanja – ekstradjevičansko maslinovo ulje često se miješa s jeftinijim vrstama, poput sojinog ili suncokretovog ulja. Bez obzira na to cijena ostaje visoka, a vi ste dobili proizvod koji je kvalitetom daleko ispod razine.

Piletina

Sigurno ste već dosada čuli kako se pileće meso obrađuje na razne nezdrave načine prije nego dođe do polica u trgovinama. Tako se na primjer premazuje raznim sredstvima koja trebaju ubiti sve bakterije poput klora ili nekih vrsta antibiotika. Proizvođači često ubrizgavaju zasoljenu vodu u meso kako bi piletina imala bolji okus. No, ako to ne znate konzumirat ćete više soli nego je potrebno. Tako domaća piletina, iz eko uzgoja, sadrži 40 do 70 mg natrija na 100 grama, dok umjetno zasoljena piletina sadrži 300 i više grama natrija na 100 grama.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *