Nove cijene komunalija bit će poznate krajem mjeseca

Published On 5. January 2013. | By admin | Aktuelnosti

Članovi nezavisne komisije do kraja mjeseca dostavit će na adresu premijera Suada Zeljkovića i ministara u Vladi KS završenu analizu o tome postoji li opravdanost za povećanje cijena grijanja, plina i vode u Kantonu Sarajevo.

– Očekivao sam da analiza bude završena do kraja prošle godine, međutim, zbog  rekonstrukcije Vlade rok je prolongiran za kraj januara. Taj dokument bit će nam najbolji pokazatelj opravdanosti ili neopravdanosti za više cijene komunalija.

Od građana nemam namjeru ništa kriti, jer smatram da je bolje i da dođe do poskupljenja plina nego da ostanemo bez njega usred sezone. To bi dovelo do totalnog zagađenja zraka, jer bi ljudi ložili sve što im stigne pod ruku – kazao je za “Dnevni avaz” resorni ministar Zlatko Petrović.

On je još jednom naglasio da će nove namete pratiti adekvatan socijalni program, za koji je u budžetu za 2013. godinu planirano 11 miliona KM.

– Nemamo druge alternative. Jedan dio sugrađana bit će zaštićen od poskupljenja, dok će ostali plaćati 100 posto ekonomsku cijenu. Prema našoj dosadašnjoj računici, cijene grijanja mogle bi porasti za 33 posto, usluge “Sarajevogasa” za četiri feninga po kubiku, dok bi računi za vodu mogli biti veći za 20 posto od sadašnjih.

Kada je u pitanju voda, tu planiramo uvesti klase, odnosno razrede, i plaćalo bi se prema potrošnji. Do pet potrošenih kubika ne bismo povećavali cijene, a preko pet kubika naplata bi išla procentualno, do 20 posto – pojasnio je Petrović.

Angažirani stručnjaci 

Kako bi bila urađena adekvatna analiza, Vlada KS je angažirala više stručnjaka koji prate rad komunalnih preduzeća.

– Oni će na osnovu dosadašnjeg rada preduzeća i mišljenja njihovih nadzornih odbora dati svoje ocjene o opravdanosti poskupljenja komunalija te o visini cijena – ističe Petrović.

Avaz