Zbog nebrige društva, najezde divljih svinja i medvjeda: Poljoprivrednici napuštaju proizvodnju

Published On 2. September 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

 

Zbog nekontrolisane sječe u pojedinim područjima  hadžićke općine uništene su velike površine šume, a s njima  su posječene  divlje kruške , jabuke, i ostalo voće  kojima su se  divlje životinje hranile.

Pošto im je čovjek uništio hranu, sada oni sve više dolaze njima u selo.Ovog  ljeta  medvjedi su zadali veike brige mještanima Graca, Suhodola kod  Tarčina, Kasatića i ostalih mjesta.Pored toga što su pojeli velike količine meda nanijeli su veliku štetu uništenjem košnica.

Ono po čemu će poljoprivrednici   posebno pamtiti  ovu godinu  je najezda divljih svinja. Kako kažu uništena im je sva ljetina,  i pričinjena velika šteta. U prvi mrak u čoporima  silaze  na njive  i uništavaju sve pred  sobom: – pšenice, kukuruz, ječam, krompir  i druge kulture.

Ibri  Mrganu divlje svinje uništile su  i pet dunuma pšenice, a na Stanarima medvjed  je zadavio janje.

-Ja i moja porodica godinama se bavimo poljoprivredom i stočarstvom. Nikada nije bilo gore. Vjerovatno ću odustati od svega ovog i prijaviti se na Biro za zapošljavanje.Ovakvo više ne može. Ovoj grani društvo ne pridaje  nikakav značaj.Sada divlje svinje i medvjedi. Za sjeme i oranje platio sam  1.000KM. Pošto nemam zemlje platio sam njivu. Kada sam to uradio   divlje svinje  su  sve  uništile. Pet dunuma pšenice. Sada ispod nje  raste trava. Odmah po saznanju kakvu su štetu napravile   prijavio  sam  nadležnim u Općini. Sve su to slikali, sačinili zapisnik . Pitam se kada ću  i dali ću naplatiti štetu. Moram platiti čobana, kupiti sijeno, pšenicu i sve ostalo za zimu. Odakle? Društvo ništa ne čini  na upaređenju poljoprivrede i stočarstva,da se zaštitimo od divljih svinja i medvjeda. Mi smo nemoćni. Zato ću vjerovatno sve ovo rasprodati i tražiti neki drugi posao. Prije rata općina Hadžići poljoprivredom i mesom  hranila je dobar dio Sarajeva. Sada sve više ljudi napuštaju ovu granu proizvodnje,  kaže  Ibro.

M.S.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *