Bosniću i ostalima prijeti do 10 godina zatvora

Published On 3. September 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

 

Ukoliko Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dokaže odgovornost za 16 osoba, pripadnika takozvanog vehabijskog pokreta u Bosni i Hercegovini, koje je SIPA jutros privela u akciji pod nazivom “Damask”, prijeti im kazna i do deset godina zatvora, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu započeli su jutros akciju kodnog naziva „Damask“, koja se izvodi na širem području BiH. U okviru ove akcije uhapšeno je 16 osoba, među kojima je i navodni vođa takozvane vehabijske zajenice u Bosni i Hercegovni. SIPA je pretresla objekte na 17 lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja (Ošve i Gornja Bočinja), Srebrenika (Gornja Maoča), Zvornika, Tuzle, Kalesije, Banovića, Bužima i Teslića, saopćeno je iz SIPA-e.
Navedene osobe sumnjiče se da su počinile krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam. Oni se dovode u vezu sa finansiranjem, organiziranjem i vrbovanjem bh. državljana za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija kao što su IDIŠ, ISIL/Islamska država, Džebhatun Nusra i druge.
Privedeni su: Bilal Bosnić, Hamdo Fojnica, Muhamed Džerahović, Emin Hodžić, Adem Karamuja, Mirza Kapić, Safet Brkić, Ibro Delić, Eduard Turguti, Senad Hukić, Enes Mešić, Elvir Muratović, Sedin Huseinović, Fikret Zukić, Avdulah Hasanović i Jasmin Jašarević.
Svakoj od privedenih osoba prijeti zatvorska kazna u trajanju od jedne do čak deset godina zatvora. Naime, prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, svako ko protivno Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine organizira, rukovodi, obučava, oprema ili mobilizira pojedince ili grupe ljudi s ciljem pridruživanja, na bilo koji način, stranoj vojnoj, stranoj paravojnoj ili stranoj parapolicijskoj formaciji koje djeluju van Bosne i Hercegovine, kaznit će se kaznom zatvora u trajanju od najmanje pet godina.
Prema ovom zakonu kaznit će se kaznom zatvora u trajanju od najmanje tri godine i onaj ko se na bilo koji način pridruži stranoj vojnoj, stranoj paravojnoj ili stranoj parapolicijskoj formaciji, obučenoj, opremljenoj ili mobiliziranoj u smislu stava (1) ovog člana.
Kaznom zatvora u trajanju od jedne do deset godina kaznit će se i onaj državljanin Bosne i Hercegovine koji nabavlja ili osposobljava sredstva, uklanja prepreke, stvara plan ili se dogovara s drugima ili vrbuje drugoga ili preduzme bilo koju drugu radnju kojom se stvaraju uslovi za direktno počinjenje ovog krivičnog djela.
Ko javno, putem sredstava informiranja, distribuira ili na bilo koji drugi način uputi poruku javnosti, koja ima za cilj podsticanje drugog na izvršenje ovog krivičnog djela, kaznit će se kaznom zatvora u trajanju od tri mjeseca do tri godine, piše NAP.
Prema istom Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine mogu odgovarati i oni državljani Bosne i Hercegovine koji se bore na Rusko-ukrajinskom ratištu, piše NAP.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *