Petorica rudara nisu preživjeli!

Published On 5. September 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

 

Izašlo je 29 rudara iz jame Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica, fali ih pet, oni nisu preživjeli ovu nesreću, rekao je predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić.

“Nažalost znao sam za ovo ranije, nisam imao snage da vam kažem. Izašlo ih je 29, ovih pet nažalost nisu, nisu preživjeli”, izjavio je novinarima Husić.

U jami “Raspotočje” jučer je došlo do obrušavanja materijala prilikom čega je više rudara povrijeđeno, nakon što je Zenicu pogodio zemljotres jačine 3,5 stepeni Rihterove skale.

Većina web stranica velikih i manjih medijskih kuća u svijetu prenijela je vijest AFP-a i drugih svjetskih novinskih agencija o zemljotresu, tačnije “gorskom udaru” koji je pogodio Zenicu i tako izazvao urušavanje zemljišta nakon čega su 34 rudara ostali zarobljeni u jami.

Gotovo svi mediji u dalekoj Australiji jutros su prenijeli vijest o zarobljenim rudarima u Zenici, kao i mediji u drugim istočnim zemljama, ali i mediji u Evropi te na američkom kontinentu.

Uglavnom se radi o kratkim agencijskim izvještajima, ali su pojedini objavili i nešto detaljnije tekstove citirajući ovdašnje lokalne medije.

Ovakve i slične situacije u rudnicima uvijek izazovu pažnju šire svjetske javnosti, pa tako je i ovog puta sa rudnikom u Zenici.

Iako su iz uprave RMU Zenica sinoć tvrdili da je zarobljeno samo osam rudara, kasnije se ispostavilo da ih je u jami 34. Mediji u svijetu upravo i navode tu cifru pozivajuće se na lokalne medije ili na ovdašnje zvaničnike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *