Kafetin i analgin skuplji zbog nove ambalaže!

Published On 16. September 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

U naletu novih poskupljenja u našoj zemlji, i pojedini farmaceuti odlučili su dignuti cijene najtraženijih lijekova protiv bolova. Ove korekcije, kako navode iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, uslijedile su zbog usklađivanja cijena na regionalnom nivou – sa Srbijom i Makedonijom.

Rukovanje i čuvanje

U apotekama su nam potvrdili da je već neko vrijeme cijena „kafetina“ i „analgina“ u prosjeku viša za pola marke. Tako je „kafetin“ sa 0,90 poskupio na 1,80 KM, a u nekim apotekama čak na dvije KM, ovisno o kantonu, a „analgin“ sa 0,80 na 1,20 KM.

No, ističu da je na povećanje cijena najviše utjecala nova ambalaža, napominjući da je doza ostala ista.

– Ambalaža tih lijekova je promijenjena, u skladu sa sigurnosnim preporukama Agencije za lijekove, a radi prilagođavanja pakovanja pacijentu u smislu sigurnijeg rukovanja i čuvanja, a u konačnom u cilju i dostupnosti uputstva za pacijenta u svakoj kutijici, tj. sekundarnoj ambalaži lijeka, što je, prema važećim standardima, neophodno – istakli su iz Agencije.

Pacijenti, osim što se žale na nove, više  cijene, negoduju i zbog neujednačenih cjenovnika.

Milionski iznosi

– Umjesto da ova država ljudima po razumnim cijenama osigura barem lijekove protiv bolova koji se kupuju bez recepta, oni ih još i poskupljuju. Građani su izloženi novoj pljački, ljudi sada moraju štedjeti i na vlastitom zdravlju – kazala nam je Sarajka Sadeta Alić.

Osim ovih nameta, građani BiH izloženi su neviđenoj pljački od farmaceutskih lobija, s obzirom na to da su kod nas lijekovi četiri puta skuplji nego u Hrvatsko i Srbiji. Ekstrazaradu, koju su proizvođači i distributeri lijekova ostvarili u našoj zemlji na štetu građana, nemoguće je precizno odrediti, ali se ona sasvim sigurno mjeri u milionskim iznosima.

Izmjena Pravilnika

Iz Agencije podsjećaju da su u Federaciji BiH od marta ove godine lijekovi trebali pojeftiniti za deset posto. No, kako su naglasili, Vijeće ministara BiH još nije usvojio izmjene Pravilnika koji regulira cijene lijekova u BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *