KOME I ZAŠTO SMETA ISTINA O ZLOČINIMA?

Published On 6. October 2014. | By admin | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Vijesti

U  narednom periodu prenosimo skraćene odlomke iz knjige  u kojoj  piše kome i zašto smeta istina o zločinima na stanovnicima općine Hadžići?

Zašto je autor dokumentarnog filima i knjige „Šest logora pakla“, koja je prema recenziji Instituta za istraživanje ratnih zločina i međunarodnog prava Unvrziteta u Sarajevu optužnica za zločine nad stanovnicima općine Hadžići, zapao u nemilost ?

Zašto u općini Hadžići nisu htjeli finansirati ova velika historijska djela?

Kako je autor  o svome trošku štampao knjigu , koja je  za štampu  bila   spremna još 2009. godini, a u 2008.  upoznao rukovodvo općine Hadžići  i predao  pismeni zahtjev za pomoć u  izdavanju knjige i izradu  dokumentarnog  filma.

Na ovaj dopis nikada nije odgovoreno, kao ni na pismeni dopis od 2006. godine, kada je radio dokumentarni film.

aksimil500.jpg

Faksimil: Zahtjev od 2008. godine

 

Zašto je dobivao anonima pisma i  zašto  se prijetilo da knjigu  ne smije objaviti!?

Zbog čega je  rečeno  da  neće raditi u zgradi Općine  ako je objavi, da će biti maltretiran, da će da izludi, da će završiti…

Kako se znalo da   odgovorni u Općini  neće dati ni marku sredstava,  kada je to  usmeno obećana? Zašto je napisano  da samo preda rukopis, a  da ga poslije toga nije briga šta će biti s njim. Istina,  bilo je da  za uzvrat  samo  napiše koliko  para traži .

Zašto i poslije toliko godina tužba za zločine na području općine Hadžići nije podnesena, i zašto je udruženje  JOB-a  jedno od rijetkih koji su na Skupštini prošle godine insistirali da se tužba podnese i zločinci kazne?

Kako to da u knjizi“ Svjedoci istine“, koja se finansirala iz budžetskih sredstava, znači  sredstvima građana, nije rečena prava istina o stradanja civila općine Hadžići?

Zašto, primjera radi, civili koji su umirali  u mukama  od premlaćivanja u logorima smrti , ili na mučki način ubijeni kao logoraši u živom štitu, u knjizi piše da su poginuli kao pripadnici TO ( teritorijalne odbrane ).

Zašto je pomenuta knjiga  drugoj strani  danas došla kao  najveća odbrana…?

U nastavku možete čitati: Bio sam u šest logora, slomljena mi je ruka, noga, prebijan po cijelom tijelu. Prijatelji me nosili u deci!  Zašto je ovo danas teže, nego u Šest logora pakla.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *