Trgovina glasovima: Koliko košta mjesto u biračkim odborima i ko će sve profitirati?

Published On 25. September 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

Centar za humanu politiku tvrdi da se za ovogodišnje izbore u BiH prijavilo više manjih političkih partija i nezavisnih kandidata „sa isključivim ciljem da profitiraju od prodaje mjesta u biračkim odborima većim političkim partijama“.

– Mjesta u biračkim odborima prodaju se po prosječnoj cijeni 300 KM za jedno mjesto, a procjenjuje se da će pojedinci ili grupe od ove nezakonite prodaje zaraditi više od dva miliona KM – saopćeno je iz te nevladine organizacije.

Veće političke partije, kako tvde, „organizovano kupuju mjesta u biračkim odborima za ovogodišnje izbore novcem koji je uglavnom obezbijeđen izvršenjem krivičnog djela kako bi putem svojih biračkih odbora kontrolisali glasanje, glasali u ime odsutnih, činili glasačke listiće nevažećim, dopisivali direktne glasove i vršili druga krivična djela protiv izbornih prava na ovogodišnjim izborima“.

izbori_0– Osim toga, veće političke partije imaju i svoje nezavisne kandidate na ovogodišnjim izborima, sa ciljem da i na ovaj način i suprotno zakonu obezbijede više mjesta za svoje članove u biračkim odborima – navodi se u saopćenju.

Centar za humanu politiku tvrdi da je „zatražio od Tužilaštva BiH da istraži odgovornost članova Centralne izborne komisije BiH zbog sumnje da su nesavjesno postupali kada nisu preduzeli mjere da bi organe za sprovođenje izbora učinili nepartijskim, umanjili korumpiranost izbornog procesa i spriječili nezakonito imenovanje više članova jednog političkog subjekta u biračkim odborima, kao i da nisu prijavili izvršenje krivičnog djela u vezi trgovanja sa mjestima u biračkim odborima“.

Od Tužilaštava u BiH zatraženo je da istraže, kako navode, odgovornost političkih partija i nezavisnih kandidata za prodaju i kupovinu mjesta u biračkim odborima, kao i za namjeravano vršenje krivičnih djela protiv izbornih prava na ovogodišnjim izborima.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *