Umro Sulejman Tihić

Published On 26. September 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

Sulejman Tihić, lider SDA, preminuo je u četvrtak navečer na KCUS- u, nakon teške bolesti, potvrđeno nam je u SDA.

Tihić je od 22. avgusta bio smješten na Klinici za anesteziju i reanimaciju.

On je mjesecima zbog teške bolesti i operacija bio odsutan iz političkog života, a u posljednje vrijeme se oporavljao u svojoj kući u Bosanskom Šamcu.

Operisan je u Njemačkoj 4. oktobra 2013. a ljekari su izrazili zadovoljstvo njegovim postoperativnim oporavkom. Međutim, njegovo zdravstveno stanje se naknadno pogoršalo, a večeras je izgubio bitku za život.

Sulejman Tihić, rođen je 26. novembra 1951. godine u Bosanskom Šamcu.

Bio je dugogodišnji predsjednik SDA i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nakon djetinjstva provedenog u Bosanskom Šamcu, Tihić je studirao je pravo u Sarajevu. Bio je sudija, tužilac i advokat.

Pravničku karijeru ubrzo je prekinuo rat, a prve mjesece Tihić je proveo u logorima na području bh. entiteta Republika Srpska i Srbije.

Nakon oslobođenja iz logora te kratkog vremena provedenog u diplomatiji, Tihić ulazi u politiku.

Kao poslanik u Narodnoj skupštini RS-a, promovirao je povratak Bošnjaka u taj bh. entitet, a 2002. godine, na općim izborima, izabran je za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Samo godinu ranije, na čelu SDA naslijedio je Aliju Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, koji se zbog bolesti odlučio povući sa dužnosti. Uz Izetbegovićevu preporuku, izabran je na Kongresu stranke.

Od tada je bio važan faktor na bh. političkoj sceni. Učestvovao je u teškim političkim pregovorima – o ustavnim promjenama, reformi policije, državnoj imovini.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *