Austrija: Bajram-namaz u Linzu klanjalo više od 2.000 vjernika

Published On 5. October 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti
U junu ove godine je u Lincu u Austriji otvorena nova prelijepa džamija Nur, koju su Bošnjaci koji žive u ovom austrijskom gradu sagradili uz finansijsku pomoć Skupštine grada, najvećim dijelom iz dobrovoljnih priloga.

Ovaj objekat je međutim mali da primi veliki broj džematlija ali i gostiju iz oklonih gradova, koji su željeli da obave bajram-namaz u svome džematu, skupa sa svojima prijateljima i poznanicima, baš onako kako vlada tradicija u Bosni i Hercegovini.

Kroz odličnu saradnju sa vladajućim političkim strukturama Linca, Bošnjaci ovoga grada dobijaju za ovu posebnu priliku klanjanja bajram-namaza uvijek neki prostor u kojemu se može okupiti veliki broj vjrenika.

Ovaj puta je Rasim ef. Zahirović, imam džemata Nur Linz, imao priliku da u subotnje bajramsko jutro poselami  više od 2.000 vjernika koji su došli u fiskulturnu salu  Zanatske škole grada Linza koja se nalazi u neposrednoj blizini džematskih prostorija i nove džamije.

Dostojanstveno i u tišini je obavljen namaz, a nakon međusobnih čestitanja vjernici su poslušali hutbu efendije Zahirovića u kojoj su spomenuta i pitanja radikalizacije islama, kojoj Bošnjaci nikada nisu težili i koju ne prihvataju.

avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *