Bh. stručnjak tvrdi da su prognoze o sibirskoj zimi čiste gluposti

Published On 2. November 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti
Damir Šantić, saradnik za vremensku analizu i prognozu u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, kazao je jučer za „Dnevni avaz“ da su čiste gluposti prognoze britanskih meteorologa da će nadolazeća zima biti najhladnija u posljednjih 100 godina.

Neistinite su i tvrdnje da će prvi hladni val veliki dio Evrope zahvatiti već u novembru, a da će u januaru temperature biti minus 27 stepeni.

Brojne analize

Kako je rekao, radi se o običnim nagađanjima kojima se ne treba vjerovati. To potvrđuje i činjenica da smo posljednjih godina mnogo puta slušali najave o velikim klimatološkim promjenama, ali skoro sve su se pokazale kao promašaji.

– Vrijeme se računa četiri puta dnevno. Svakim novim mjerenjem mijenja se i prognoza. Na osnovu podataka koji se dobiju tokom jednog dana, radi se prognoza za najviše 15 narednih dana. Do sada su brojne analize pokazale da najviše vjerovatnosti ima prognoza koja se radi za sedam dana te da je vjerovatnoća nakon toga sve manja i nesigurnija – rekao je Šantić.

Kretanje atmosfere

Potcrtao je da se za deset dana prognoza promijeni za čak 40 puta te da to ide u prilog tvrdnji da su bilo kakvi navodi, odnosno prognoze za period duži od sedam dana netačne.

damir-santic

Šantić: Trenutno stanje

– Informacije da nas čeka najhladnija zima rezultat su unaprijed rađene prognoze koja se radi prema numeričkim modelima koji nisu u potpunosti sigurni. Svi smo bili svjedoci njihove netačnosti nakon što smo se pribojavali najpaklenijeg ljeta 2014. godine, a koje nismo, zapravo, ni osjetili nakon silnih kiša i poplava koje su nas zadesile – istakao je Šantić.

Kretanje atmosfere, dodao je on, nije moguće predvidjeti, jer je njen sistem prekompliciran. S tim u vezi, navodi Šantić, prognoza se radi na osnovu trenutnog stanja i zaista je smiješno govoriti o tome kakvo nas vrijeme očekuje za, naprimjer, tri mjeseca.

Trenutno stanje u atmosferi

– Sve što se prognozira za period duži od sedam dana je nagađanje. Radi se, naime, na osnovu trenutne situacije stanja u atmosferi koje se velikom brzinom može promijeniti. Ne postoji sistem koji može prognozirati vrijeme za period od nekoliko narednih mjeseci – rekao je Šantić.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *