Mujo Selimspahić 14 godina čuva ovce na Bjelašnici: Živim od svog rada, nije bitno što sam čoban!

Published On 3. November 2014. | By admin | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

 

Mujo Selimspahić iz Foče već 14 godina  čoban je na Bjelašnici. Kako kaže poznaje sve staze, svaki kamen, ćudi ove planine. A, znalo se desiti da se za samo jedan dan promijeni sva četiri godišnja doba. I danas na padinama Bjelašnice, gdje vrši ispašu ovaca, ima i trave i snijega.

-Ovu planinu moraš dobro poznavati. Trebaš ući u njenu dušu. Znati  šta oblak donosi, hoći li biti kiša, susnježica ili sunce… Već  14 godina sam tu. Nije malo. Čuvam oko 200 ovaca.  Od toga 20 je mojih. Radim  za Hamdiju Vatrića, iz Trnova.

Zar nije bilo drugog posla od ovog?

-Gdje!? Pa, vidiš da su sve fabrike uništili. Nema više industrije, preduzeća… I oni koji danas rade po dvije godine nemaju plate. Znači radili džaba, za koga? Svaku večer gledaš preko TV da štrajkuju. Vežu se da bi izborili svoju platu, prehranili porodicu. Zar to nije čudno!? Niko  danas  nizašto ne odogara ! Ja ti ovdje redovno imam 300 KM. Nije nešto veliko, ali je redovno. Uz to nema stresa, niti kakvih drugih zafrkancija.

Je li teško biti sam po čitav dan?

-Čovjek se navikne.Nisam oženjen, nemam porodicu, pa  je ste strane  lakše.Ranije je  bilo više čobana i čobanica, sada ih nema. Oženili se, poudale. Ja sam ti ovdje sa ovom planinom i ovcama. Čovjek se navikne. Zbližio  se  s Bjelašnicom, jednostavno  je zavolio. Živim od svog rada, nije bitno jesi li čoban ili šta drugo, kaže Mujo

R.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *