Stravičan zločin zaprepastio BiH: Dvogodišnji Ajnur žrtva bezumnog nasilja

Published On 8. November 2014. | By admin | Crna hronika, Vijesti

Semir Velagić (26) iz Gornje Slapnice kod Kaknja uhapšen je pod sumnjom da je počinio krivično djelo nasilja u porodici, usljed kojeg je umro njegov dvogodišnji pastorak Ajnur Smolo.

ajnur-smolo

Foto: (Ajnur Smolo: Žrtva bezumnog nasilja)

Detalji ovog stravičnog zločina, koji se dogodio još u utorak prošle sedmice, tek jučer su procurili u javnost, nakon što je policija uhapsila osumnjičenoga. Nesretni dječak u bolnici je podlegao povredama koje su mu nanesene, prema svemu sudeći, zlostavljanjem, iako su iz porodice tvrdili da se radilo o “padu na betonsku podlogu”.

Osnovi sumnje

Kako nam je potvrđeno u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Velagić je uhapšen zajedno s nevjenčanom suprugom Nejrom Smolo zbog osnova sumnje da su još u utorak počinili ubistvo dvogodišnjeg djeteta u Kaknju! Majka djeteta  kasnije je puštena, dok je očuh ostao u policiji.

Kako je jučer saopćeno, dežurna služba Policijske stanice Kakanj obaviještena je da je u Službu hitne medicinske pomoći u Kaknju dovezeno još živo dijete, s povredama koje je, prema informacijama dobivenim od majke i osobe u pratnji, zadobilo “prilikom pada na betonsku podlogu u dvorištu kuće u kojoj žive”.

– Dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva ZDK uputio je policajce na lice mjesta, a pregledom dvorišta nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na mjesto pada, niti su utvrđeni svjedoci događaja – kaže se u saopćenju MUP-a ZDK.

Dan kasnije, u srijedu, policija je obaviještena iz Kantonalne bolnice da je dijete umrlo, a naloženom obdukcijom utvrđeno je da se, ipak, radilo o nasilnoj smrti, zbog istjecanja krvi u vanjskoj ovojnici mozga, tzv. subduralnim krvarenjem.

Potom se došlo do podataka da bi povrede mogle biti posljedica fizičkog zlostavljanja. Uhapšeni su majka i očuh, a Velagić je potom priveden u Zenicu, u kriminalističku policiju.

Ekipa “Dnevnog avaza” zaputila se jučer u Gornju Slapnicu, gdje smo ispred kuće u kojoj su živjeli, zatekli Ajnurovu majku Nejru. Ona tvrdi da njenog sina nije ubio njen muž.

– Ajnur se igrao sa Semirovim kćerkama iz prvog braka. One su bile kod njega i onda je on presvlačio dijete i Ajnur je pao, udario glavom. Semir ga nije nikada dirnuo, ni njega ni mene – tvrdi Nejra.

Ko je zločinac

Na naš upit zašto je prvobitno rečeno da je Ajnur stradao u dvorištu, kako je saopćila policija, ona nema racionalno objašnjenje.

– Kažem vam da ga Semir nije ubio, nije želio nauditi, volio ga je kao svog. Vi mislite da smo znali šta pričamo, šta nam je urađeno. Za sve su krivi sihiri, koji su izludili Semira. Ne znam da li vjerujete, znate li šta su zapisi, sihiri? Mi smo mjesecima na udaru njegove majke, koja se protivila našem životu, braku. Našli smo sto puta zapise u kući, oko kuće. Nalazio je on, nalazila sam ja. Bio je sve gore i gore. Imali smo zbog nje milion problema i ja sam otišla da mi žena “vidi”, rekla mi je tačno gdje iza kuće da nađem kosti, da nađem krvav trag i sve sam našla. Ako je neko zločinac, to je njegova majka, koja mu je pravila zapise da se raziđemo – u dahu je ispričala majka ubijenog dvogodišnjaka.

semirvelagic

Foto: (Semir Velagić: Zatražen pritvor)

Dok smo s njom razgovarali, prisutna je bila Semirova tetka. Ne želeći reći svoje ime, dodala je da joj se više puta bratić požalio da će „ubiti sebe ili nekome nanijeti zlo, da ga rođena mati izluđuje”.

– Znate kako na selu ne daju da se širi sramota i ovo ne znam kako ćemo preživjeti. Semir je imao posao, radio je, uzeo kredit i kuću su do ploče doveli, kuću koju je njegov otac započeo. On i Nejra su me molili, kumili da im dam ključeve ove stare kuće, jer nisu mogli više s njegovom majkom – kaže ona.

Sukob u dvorištu

Naš razgovor prekinula je patrola Policijske stanice Kakanj, koja je došla u pratnji grupe osoba, iz koje se izdvojila žena. Predstavila se kao majka osumnjičenog Semira Velagića.

– Pišete li to o žrtvi? Došli ste razgovarati sa žrtvama? Sad oni prave žrtve od sebe. A žrtve su ono jadno dijete koje su ubili i moj sin, kojeg su strpali u zatvor – kazala nam je.

Optužila je suprugu svog sina da ga je rastavila od prve žene i rasturila mu brak.

– On i to stradalo dijete su žrtve, njih intervjuišite – kazala je prije nego što su policajci insistirali da napustimo dvorište Velagića.

Navodni razlog dolaska je preuzimanje ličnih stvari osumnjičenoga. Nakon međusobnih prijetnji dvije strane, zahvaljujući policajcima nije se išlo dalje od optužbi i psovki. Istraga o ovom slučaju bit će nastavljena danas.

Bit će zatražen pritvor

Policija ZDK jučer je primila izvještaj o počinjenju krivičnog djela i nakon saslušanja zatražit će pritvor za Semira Velagića.

Vezana vijest  Muškarac osumnjičen za ubistvo dvogodišnjaka predat Tužilaštvu ZDK-a

– Oko 15 sati danas (petak, op. a.) zaprimili smo izvještaj o počinjenu djela od MUP-a ZDK. Dežurni postupajući tužilac sutra (subota, op. a.) saslušat će osumnjičenoga te će zatražiti određivanje jednomjesečnog pritvora – kazala nam je Azra Isaković, stručna saradnica u Tužilaštvu ZDK.

Centar za socijalni rad “nije imao otvoren dosje”!?

Semir Velagić, prema informacijama koje smo dobili na terenu, i ranije je prijavljivan zbog nasilja u porodici. No, kako nezvanično saznajemo, one nisu procesuirane zato što, navodno, majka nije htjela svjedočiti.

Nakon što je dvogodišnjak podlegao povredama, razgovarali smo i s direktorom Centra za socijalni rad u Kaknju Fakirom Ajdinovićerm. On nam je kazao da je upoznat s ovim  tragičnim slučajem, ali da do sada “nije otvoren dosje za ovu porodicu”.

– Žalosno je da u ovakvim tragičnim slučajevima opet stradaju djeca. Nasilje u porodici i u Kaknju predstavlja veliki problem. Mi kao socijalna ustanova učinili bismo sve da do ovoga ne dođe – kratko je kazao Ajdinović.

avaz,ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *