Čerčil zagovarao nuklearni napad na SSSR?!

Published On 10. November 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

Bivši britanski premijer Vinston Čerčil tražio je od SAD da izvedu preventivni nuklearni napad na Sovjetski Savez kako bi dobio Hladni rat, navodi se u do sada nepoznatom memorandumu iz arhiva američkog Federalnog obavještajnog biroa /FBI/, objavio je list “Dejli mejl”.

U memorandumu, koji je napisao agent FBI, navodi se da je Čerčil razgovarao sa republikancem, senatorom desnog opredjeljenja Stajlsom Bridžisom 1947. godine, tražeći od njega da ubijedi tadašnjeg predsjednika Harija Trumana da izvede nuklearni napad na SSSR.

List navodi da se u dokumentu vidi da je Čerčilova ratobornost prema SSSR-u bila tako velika da je bio spreman da toleriše smrt stotina hiljada sovjetskih civila.

“Jedini spas za civilizaciju biće ako predsjednik SAD napadne Rusiju i proglasi je zemljom koja je opasna za mir u svijetu”, rekao je Čerčil.

On je istakao da bi SSSR, ako bi na Kremlj pala atomska bomba i zbrisala ga sa lica zemlje, bio izbačen iz ravnoteže i više ne bi imao smjernice, navodi se u memorandumu.

“Čerčil je dalje rekao da ako se to ne učini Rusija će napasti SAD u naredne dvije do tri godine kada ona pribavi atomsku bombu, a civilizacija će biti uništena i vraćena mnogo godina unazad”, piše list.

Sovjeti su prvu atomsku bombu imali 1949. godine.

Čerčil je u svom govoru 1946. ocijenio da Rusija predstavlja prijetnju i upotrijebio termin “željezna zavjesa”, opisujući poslijeratnu situaciju u Evropi.

Memorandum će prvi put biti objavljen u knjizi “Kada lavovi riču: Čerčilovi i Kenedijevi” novinara Tomasa Majera.

Čerčil je bio premijer Britanije od 1940. do 1945. Malo prije kraja rata poražen je na izborima. Vratio se na vlast 1951. i na dužnosti ostaje do 1955.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *