Neočekivane nuspojave žvakaće gume

Published On 15. November 2014. | By admin | Magazin

Možda mislite da je nagora stvar koju žvakaće gume mogu napraviti je oštetiti vaše zube. No, one mogu napraviti i mnogo veću štetu vašem organizmu, piše Mercola.

Probava

Tokom žvakanja progutate i do tri puta više zraka koji ostaje u vašem probavnom traktu i može uzrokovati grčeve, gasove i nadutost. Žvakanje potiče proizvodnju želučane kiseline koja može dovesti i do žgaravice.

Bakterije

Dok žvačete, otvarate usta, pušete balone, nekad se žvakaća guma dira i prstima… to sve unosi dodatne bakterije, ali i viruse koji mogu uzrokovati zdravstvene tegobe.

Debljanje

Okus žvakaće gume voće i povrće čini bljutavim pa čak i gorkim dok začinjena, jako slana hrana i nezdrave, masne grickalice postaju puno primamljivije. Isto tako, žvakanje otvara apetit zbog čega ćete puno brže osjetiti glad i posegnuti za nepotrebnim kalorijama.

Može oštetiti vilicu

Žvakanje može izazvati mišićnu neravnotežu u vilici ili TMJ (temporomandibularni poremećaj vilice). Svaki put kada koristite jedne mišiće više od drugih, to može izazvati glavobolje, zubobolje, bolove u mišićima i ušima…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *