Šahovski klub „Bjelašnica“ Pazarić

Published On 28. December 2012. | By admin | Globus

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, grupa šahovskih entuzijasta iz Pazarića, u okviru Sportskog društva „Drvodjelac“ pokrenula je šahovsku sekciju. Ubrzo je broj članova sekcije porastao, tako da su  1958. godine stvoreni uslovi za osnivanjem Šahovskog kluba „Bjelašnica“, prvog šahovskog kluba na području općine Hadžići.

Prije rata, klub je uspješno nastupao u republičkoj i regionalnoj ligi Bosne i Hercegovine. Okosnicu njegovog sastava činili su šahisti: Sabit Fejzić, Gojko Bevanda, Milenko Lojanica, Boro Zarić, Dragan Kuljić, Džemil Oruč i doktor Krivokuća (koji se ujedno spominje i kao jedan od osnivača).  U juniorskom pogonu stasavali su mladi igrači: Edin Kapetanović, Omer Sabitović, Muharem Mujan, Bahrudin Čomor, Vahidin Čomor, Ahmed Dželilović i drugi. Klub je s dosta uspjeha nastupao na Radničkim igrama u Puli i Vrnjačkoj Banji.

Prije rata, Šahovski klub „Bjelašnica“ bio je odlično organizovan, a dokaz tome je i činjenica da je u prostorijama kluba organizovana simultanka sa tadašnjim svjetskim šampionom Tigranom Petrosjanom. Nažalost, tokom rata prostorije kluba, kao i sav inventar su uništeni.

Nakon završetka rata, grupa entuzijasta: Muharem Mujan, Adnan Bandić, Sabit Fejzić i Gojko Bevanda ponovo pokreću rad šahovskog kluba. Veliki doprinos u nabavci potrebnog inventara dao je tadašnji predsjednik kluba Derviš Turčinović.

Klub se plasirao u Finale kupa BiH u Zenici.

Veliku ekspanziju u organizacionom smislu klub je doživio u periodu od 2000 – 2008. godine, tako da sada ima šahiste koji se nalaze na listi Svjetske šahovske federacije (FIDE).

Posebno je uspješan Adnan Bandić, koji sa osvojenih 2164 poena na rejting listi FIDE, postaje sve poznatiji, kako u našoj zemlji, tako i u regionu. Njegov najveći uspjeh je pobjeda na Međunarodnom šahovskom turniru „Asim Ferhatović- Hase“, gdje učestvovalo 200 igrača iz cijelog  regiona. S dosta uspjeha nastupa na šahovskim turnirima, gdje  redovno ostvaruje dobre rezultate.

Klub je igrao u ligi Kantona Sarajevo, nakon čega prelazi u Drugu ligu BiH. Najveći rezultat Šahovski klub „Bjelašnica“ postigao je  u Neumu 2005. godine, kada ulazu u Prvu ligu BiH. Taj uspjeh su ostvarili: Adnan Bandić, Edin Kapetanović, Muharem Mujan, Bahrudin Čomor, Omer Sabitović, Ahmed Dželilović, Izet Oruč i Jusuf Odobašić.

Nažalost, zbog naglog priliva profesionalaca iz inostranstva, klub nije uspio ostati u Prvoj ligi BiH.