Rukometaši danas putuju u Katar: Puni elana i nade idemo na SP

Published On 4. January 2015. | By saliha | Aktuelnosti, Sport, Vijesti

 

Kratke, dvodnevne pripreme u Sarajevu su završene. Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u odličnoj atmosferi oputovaće danas sa Sarajevskog aerodroma u 12.20 sati u Dohu u Katar, gdje će premijerno nastupiti na SP-u, koje će biti održano od 15. januara do 1. februara. Straha od izazova nema

Međutim, itekako ima uzbuđenja i pozitivne treme jer će učešće na Svjetskom prvenstvu, koje će sudeći po uloženim sredstvima domaćina biti najspektakularnije dosad, predstavljati veliku nagradu za dosadašnje dobre rezultate naših rukometaša kojima je pripalo veliko zadovoljstvo da, nakon brojnih prijašnjih pokušaja, upravo oni napokon probiju taj led i nastupe na najjačoj rukometnoj smotri.

Vjerovali ili ne

Prema riječima selektora Dragana Markovića, kapitena Muhameda Toromanovića i ostalih članova našeg tima na jučerašnjoj podnevnoj pres-konferenciji u hotelu Sarajevo, glavna meta je plasman u drugu fazu takmičenja.

Selektor Marković je izrazio još jednom veliko zadovoljstvo decembarskim pripremama u Mostaru, dodavši ga sada samo plaše moguće povrede igrača u ostatku priprema i da je zbog toga odlučio da ih oslobodi od dva planirana treninga.

“Odosmo mi na Svjetsko prvenstvo, vjerovali ili ne. Hvala Sportskom savezu grada Mostara na vrhunskoj organizaciji priprema, gostoprimstvu i gradonačelniku. Imali smo odlične uslove. Lijepo smo dočekani i u Čapljini, gdje smo odigrali humanitarnu utakmicu. Što se tiče reprezentacije, smanjio sam broj treninga, jer smo preforsirani i roviti”, kazao je Marković.

Kada je riječ o predviđanjima u vezi sa nastupom našeg tima na prvenstvu svijeta u Kataru, selektor Marković je rekao kako će utakmica na otvaranju sa Iranom biti, po svemu sudeći, ključna.

“Sigurno da je prva utakmica jako bitna. Za Iran vjeruju da je autsajder zajedno sa nama, ali daleko je Iran od toga. Mislim da je grupa dosta izjednačena, sve je to blizu, uključujući i favorita Hrvatsku, koja će s podmlađenom ekipom imati problema sa svim ekipama u grupi. Možda je Tunis izuzetak jer ima širu lepezu igrača. Ponavljam, grupa je izjednačena i svaka utakmica je veoma važna. Nama je prva utakmica najvažnija jer bismo sa dva boda do kraja imali četiri meč-lopte za plasman”, izjavio je Marković.

Kapiten Muhamed Toromanović je istakao da će svi rukometaši ostaviti posljednji atom snage na terenu kako bi ostvarili što je moguće bolji rezultat.  Popularni Tore istakao je da je već i odlazak na SP u Katar ogroman uspjeh.

“Pokušaćemo da napravimo dobar rezultat u Kataru. Iako je i plasman na SP veliki uspjeh, nećemo sada stati na ovome. Nadamo se da neće biti povreda do početka prvenstva i da ćemo spremni dočekati početak takmičenja. U ime igrača mogu reći da ćemo ostaviti srce na terenu i sigurno ćemo dati sve od sebe da ostvarimo što povoljniji rezultat i plasiramo se u drugi krug”, kazao je Toromanović.

Žive za rukomet

Potom se predstavnicima medija obratio i Zuhdija Korkarić, pomoćnik selektora Markovića, rekavši da su svi spremni, osim povrijeđenog Marka Panića, koji će zbog povrede morati propustiti SP.

“Mislim da u našem taboru vlada jedna optimistična atmosfera i nadamo se da ćemo proći prvu fazu takmičenja. Nadam se da ćemo na početku godine obradovati kompletnu naciju prolaskom u drugi krug. Pripreme su prošle bez većih problema, tako da smo u najjačem sastavu, izuzev Panića. Nadam se da će tako ostati i u daljem toku priprema, do početka SP-a. Nadam se da vas nećemo razočarati. Ovo su momci koji žive i rade za rukomet. Vole ga iznad svega i sa ponosom nose dres ove države i bore se za njega do zadnje kapi krvi i znoja”, naglasio je  Korkarić.

Srednji bek Ivan Karačić je naglasio da reprezentacija spremno odlazi u Katar.

“Dugo smo iščekivali ovaj dan i polazak u Katar. Spremni smo i fizički i mentalno, povrijeđeni igrači se oporavljaju i za sada nam sve ide naruku. Na nama je da damo sto posto od sebe na terenu i da osvjetlamo obraz svih ljudi sa ovih prostora. Ne bih govorio puno o tome da li možemo i hoćemo li proći grupu. Samo mogu reći da ćemo dati naš maksimum, a naš maksimum je velik i ako uspijemo u tome, svi ćete biti ponosni”, zaključio je Karačić.

U drugom djelu pres-konferencije koja je bila jedna od najposjećenijih dosad, novinarima su se obratili i ostali članovi našeg tima, poručivši da će svaki dati svoj maksimum na SP-u na koji niko ne ide kao turista, nego sa ciljem da naša selekcija, uz malo sreće, bude najprijatnije iznenađenje ovogodišnjeg prvenstva svijeta.
oslobođenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *