U poplavama ostali bez ičega, a sada opet moraju na ulicu

Published On 8. January 2015. | By saliha | Aktuelnosti, Globus, Vijesti

 

U Domu penzionera u Tuzli jučer se odvijala prava drama kada su porodice koje su nakon poplava i klizišta u maju prošle godine smještene u ovu ustanovu obaviještene da danas do 14 sati moraju napustiti objekt. Rečeno im je da ostati mogu samo oni koji će platiti boravak, a ostalima je ponuđen smještaj u kolektivnom centru u Mihatovićima kod Tuzle.

– U Domu su mogli biti dok je trajalo stanje prirodne nesreće. Nakon što je nedavno proglašen prestanak ovog stanja, oni koji su se javili na općinski konkurs i dobili po hiljadu KM platili su kiriju za daljnji smještaj u Domu. Svi ostali sada odbijaju ponuđeni smještaj u Mihatovićima – kazao je Ibrahim Hadžić, stručni saradnik u Službi civilne zaštite Tuzla.

Ispred Doma penzionera jučer smo zatekli uplakanog Hilmu Mujića koji je sa suprugom, stopostotnim invalidom, zbog klizišta morao napustiti kuću u naselju Borić.

– Očajan sam. Gdje da idem kada je vani minus 15 stepeni? Skinut ću žute trake, otpečatiti kuću i tamo ćemo živjeti, a ako poginemo, neka neko odgovara – ispričao je 76-godišnji Mujić.

Porodica Salčinović, koja trenutno popravlja kuću u Miladijama sa 5.000 KM koje su dobili od Crvenog križa, ne želi napustiti Dom, a ni otići u Mihatoviće.

– Za novac za kiriju nismo mogli aplicirati, jer nismo bili u stanju prikupljati papire za konkurs. Mihatovići su daleko, a moja majka je bolesna i svaki drugi dan ide doktoru – rekao je Alen.
avaz.ba

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *