24 sata u Kantonu: Razbojništvo, krađe, pronalazak droge…

Published On 18. January 2013. | By admin | Crna hronika

Dana 17.01.2013. godine u 02,20 sati, policijski službenici III PU lišili su slobode O.S., rođen 1991. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 287. KZ FBiH (Teška krađa). O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a protiv navedenog lica će biti preduzete zakonom predviđene mjere.

Dana 17.01.2013. godine u 05,10 sati, policijski službenici IV PU lišili su slobode G.I., rođen 1985. godine u Sarajevu i O.M., rođen 1991.godine u Rogatici, oba nastanjena u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 287. KZ FBiH (Teška krađa). U toku kriminalističke obrade utvrđeno je da su isti izvršili četiri krivična djela teške krađe provaljivanjem u putnička motorna vozila. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a protiv G.I. i O,M. će biti preduzete zakonom predviđene mjere.

Dana 17.01.2013. godine u 17,30 sati, policijski službenici III PU lišili su slobode V.B., rođen 1981. godine u Sarajevu, nastanjen u Istočnom Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 287., a u vezi sa članom 28. KZ FBiH (Teška krađa u pokušaju). Isti je navedenog dana oko 17,25 sati u ulici Brčanska, općina Novi Grad Sarajevo, zatečen na izvršenju krivičnog djela teške krađe u putničko motorno vozilo marke “VW Golf 2”. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a V.B. je predat u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju kriminalnih aktivnosti istog.

Dana 17.01.2013. godine oko 19,30 sati, u ulici Muhameda Hadžijahića, općina Centar Sarajevo, od strane dva NN lica, izvršeno je krivično djelo razbojništva nad radnicom u prodavnici “Konzum”. Tom prilikom NN lica su uz prijetnju pištoljem, otuđila određenu sumu novca, a zatim se udaljila u nepoznatom pravcu. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a policijski službenici rade na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku izvršilaca.

Dana 17.01.2013. godine, na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu, izvršen je pretres kuće u ulici Sokolovičkog bataljona, općina Ilidža, koju koristi K.A., rođen 1992.godine u Zenici, nastanjen u Sarajevu. Izvršenim pretresom pronađen je jedan paketić sa zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu “Marihuanu”, jedan pištoljski metak i jedan laptop. Navedenog dana u 16,00 sati, K.A. je lišen slobode, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 371. i 238. KZ F BiH (Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga). O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a K.A. je predat u Odsjek za zadržavanje osoba liešnih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavnju kriminalnih aktivnosti navedenog lica.

Dana 17.01.2013. godine u 12,05 sati u ulici Trg ZAVNOBiH-a, općina Novi Grad Sarajevo, policijski službenici III PU lišili su slobode N.J., rođen 1988. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 239. KZ FBiH (Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga). Prilikom pretresa kod istog je pronađen i oduzet jedan paketić sa materijom koja asocira na opojnu drogu “Heroin”. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a protiv N.J. će biti prduzete zakonom predviđene mjere.

Dana 17.01.2013. godine u 15,50 sati u ulici Čekaluša, općina Centar Sarajevo, policijski službenici I PU lišili su slobode mldb. A.A., rođen 1996. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 239. KZ FBiH (Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga). Prilikom pretresa kod istog je pronađen i oduzet jedan paketić sa zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu “Marihuanu”. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a mldb. A.A. je predat u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela.

Dana 17.01.2013. godine oko 18,30 sati, na kolovozu raskrsnice ulica Safeta Hadžića – Hermana Gmajnera, općina Novi Grad Sarajevo, dogodila se saobraćajna nezgoda. Tom prilikom došlo je do udara i obaranja na kolovoz pješaka V.I., rođena 1937.godine, nastanjena u Sarajevu, od strane putničkog motornog vozila marke “Chevrolet – Aveo”, reg. oznake A89-K-266, kojim je upravljao vozač K.I., iz Sarajeva. U ovoj saobraćajnoj nezgodi teške tjelesne povrede je zadobila V.I., a ljekarska pomoć joj je ukazana u KCU u Sarajevu, gdje je zadržana na daljem liječenju. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a uviđaj su obavili policijski službenici MUP- Kantona Sarajevo.

U protekla 24 sata na području Kantona Sarajevo dogodilo se ukupno 26 saobraćajnih nezgoda, od toga 24 sa materijalnom štetom i 2 sa nastradalim osobama, kojm prilikom je jedna osoba teže, a jedna lakše povrijeđena. Zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 14 vozača, 3 osobe zbog upravljanja motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita, 6 osoba zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje, 4 motorna vozila zbog isteka važnosti saobraćajne dozvole i 5 neregistrovanih motornih vozila.

Izvještaj MUP KS