Najave Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS-a: U septembru moguć štrajk

Published On 22. June 2015. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture KS-a u septembru će organizovati štrajk ukoliko se sa Vladom KS-a ne postigne dogovor o isplati sudskih presuda kao i cijene rada u obrazovanju, najavio je Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata

On je istakao da je izostao socijalni dijalog između Sindikata i Vlade vezano za definisanje zakonskih i ugovorenih obaveza. Tako se, navodi on, ni prije usvajanja budžeta KS-a, a niti rebalansa nije dogovorila cijena rada, Vlada je nastavila i dalje da krši kolektivne ugovore i neizvršava pravosnažne sudske presude.

Sudske presude

–  Sve ovo šalje poruku javnom mnijenju da ovo nije pravna država, već da sila i politički utjecaj može spriječiti da se sudske presude izvršavaju. To nigdje na svijetu nema. Rebalansom budžeta su predvidjeli na stavci rezervi tri miliona KM za sudske presude. Ovakvim tempom trebat će deset godina da se sve isplati. Također, pitam se kako se sredstva rezervi mogu koristiti za namirivanje sudskih presuda, kada ta sredstva služe za hitne intervencije. Ako se sutra dese poplave, ta sredstva će se morati upotrijebiti u te svrhe. Znamo da je teška situacija, ali mora se naći solucija da se u dvije godine isplate presude i da se što je najvažnije zaustave nova utuživanja, kaže Bešlić, ističući da u Sindikatu sada ima 30 miliona neisplaćenih presuda, dok je samo pet miliona isplaćeno.

Pregovori

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Elvir Kazazović kazao je da Vlada formira tim koji će vrlo brzo otpočeti zvanične pregovore sa Sindikatom.

– Situacija je teška i ima jako puno problema i obaveza koje je naslijedila ova vlada iz prethodnog perioda. Ima procesa koji se jako loše vode i koje treba zaustaviti i krenuti u pozitivnom smjeru. Mi smo pokušali Sindikat da ubijedimo da mi u ovoj godini kada nam je neko drugi donio budžet, a koji smo mi samo prihvatili, nismo bili u mogućnosti da napravimo neki racionalan budžet. Mi smo predložili rješenje da u prvoj godini odvojimo deset posto sredstava i to smo uradili, odvojili smo tri miliona, a u naredne tri da odvojimo po 30 posto što je po devet miliona. Na taj način bi isplatili dosadašnje sudske presude, istakao je Kazazović.

 

Oslobođenje.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *