Ovo nam je naša borba dala (2 ): Ukinuli Fonf koji je nosio ime prvog šehida Hadžića, a ime novoj školi dali po čovjeku koji je služio Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH)

Published On 11. August 2015. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

 

 Fotografije: Brezovača -Sa godišnjece obilježavanja   pogibije Čedomira Domuza

 

 – Poslanički klub DF-a smatra da je Enver Čolaković neprimjereno ime za buduću školu ako se uzme u obzir da je književnik Čolaković bio kulturni ataše Nezavisne države Hrvatske (NDH) od 1944. do kraja Drugog svjetskog rata. Ako se ime škole daje po osobi koja je doprinijela ovom gradu i državi, smatramo da su onda Čedomir Domuz, ratni heroj iz Hadžića, kao i mnogi drugi heroji ovog grada zaslužniji da njihovo ime nosi jedna obrazovna institucija i da kroz nju ostanu zapamćeni generacijama poslije.

Saopćenje za javnosti KO DF Sarajevo, kada su   na Skupštini KS podržali incijativu za formiranje nove škole u Hadžićima , a energično bili protiv da ista nosi ime književnika Envera Čolakovića.Sarajervo,22.jula 2015. godine

 

Zna se koliko čovjek mora biti privržen i dokazan da bi  služio tom režimu i dobio tako  veliko povjerenje, mjesto u diplomatiji  Nezavisne države Hrvatske.

„Hadžići su jedina općina u državi gdje   niti jedne ulice,  škole, niti druge ustanove  ne nosi  ime po herojima Hadžića. To se mora izmjeniti. Čedomor Bato Domuz, i drugi veliki borci, koji su prvi stali na branik slobode i svojim životima odbranili BiH, to su zaslužili. Svi  koji  kažu suprotno  ne govore istinu. Preko Općinskog vijeća inicirati će se Odluka da Hadžići svoje heroje pamti i na drugi način, i vjerujem da će  ulice, škole  i druge ustanove nositi njihova imena“.

Ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo. Brezovača, 30.07.2015. godine

 

Izjava ministra Fiše naišla je na veliko oduševljenje građana. To se vidi    i po pismima  Hadžićani  u kojima  daju punu podršku ministru, i   kažu da će dati sve od sebe da se, zajedno  s njim , incijativa   realizuje. 

 

Ni danas nije jasno zašto je ukinut Fond  s imenom prvog šehida Hadžića

Nije samo  nerazumna  Odluka općinske vlasti i vijećnika da  ime nove osnovne škole  u Hadžićima daju po književniku Enveru Čolakoviću, koji je služio fašističkom režimu Nezavisne države Hrvatske (NDH).Pored toliko heroja Hadžića, velikih gazija, boraca koji su prvi stali na branik slobode, organizovali otpor, život dali za današnju slobodu, očuvali BiH, oni ime dali  po čovjeku koji je bio vjeran   režimu  NDH.

Zna se koliko čovjek mora biti privržen i dokazan da bi dobio takvo povjerenje, mjesto u diplomatiji Nezavisne države Hrvatske.

Ogorčeni građani

 

2013. godine vijećnici i općinska vlast donijeli su još jednu sramnu odluku, na koju su građani bili zapanjeni, u prvi mah nisu mogli vjerovati.Ukinuli su Fond za stipendiranje studenata i učenika koji je nosio ime prvog šehida  Općine – „Mehmedalija Hujić“, pišu građani i nastavljaju.

-Pitamo se kako su mogli na tako nešto i pomisliti, a kamoli da to sprovedu u djelo.Da li ih je stid proći ulicama Hadžića? Heroj Mehmedalija  sa svojim dobrovoljcima odbranio je  Lokve i put za Igman.Tu položio život.Put za igman bio je jedina komunikacija.Put za Igman značio je život.A oni ukinuli Fond koji je nosio njegovo ime. Sramno!

Pitamo se hoće li ih sutra biti stid izaći pred oči svojih birača.Hoće li im ponovo moći prosipati svoju šuplju demagogiju, plasirati laži…( dalje smo  u pismu  izbrisali „ teže“ riječi ..)

Ogorčeni smo,  kaže se dalje u pismu građani.

 

Koga predstvaljaju boračke organizacije, zašto šute?

 

Pitaju zašto na sve ovo šute boračke organizacije, koga predstavljaju. Borce, sigurno je,  kažu,nisu. Hoće li neko izračunati koliko je do sada iz Budžeta općine ( para građana) dato za njihovo finansiranje, za nerad.Ni  prstom nisu mrdnuli i spriječili ukidanje  Fonda „Mehmedalija Hujić“, za stipendiranje studenata i učenika,  te zašto je dato ime novoj školi po književniku Enveru Čolakoviću, koji je služio  fašističkoj NDH.

Pored toliko velikih Hadžićkih heroja. A oni su trebali da predstavljaju  heroje. Da se bore se za njih, njihova prava.  Oni su im omogućili da budu tu gdje jesu, kao i svima nama.A oni sramno- šute!. Gdje su ostali živi heroji Hadžića. Jedan  od rijetkih je  Mirsad Selimović – Srce,  „Zlatni ljiljan“ ,čiju smo izjavu čitali u Avazu, nakon odbrane Igmanu na Brezovači gdje kaže da  će danas svoja prava prije ostvariti podrumaši nego organizatori otpora i da se mora nešto mjenjati. Zašto ostali šute, gdje su?

Ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo, koji je za kratko vrijeme učinio mnogo, nagovjestio  je promjene.

Ministar Fišo:Boračke organizacije rade za političke partije i vlast…

Prilikom obilježavanja manifestacije  Odbrane Igmana na Brezovači , kada je plato bio gotovo prazan,rekao je da da se mora u sušitini mjenjati način rada. Da danas boračke organizacije više   rade za vlast i političke partije umjesto boraca.

To je, sigurno je razlog zašto boračka udruženja šute na ukidanje Fonda, za davanje imena nove škole…. Na čelu  boračkih   udruženja  neki su po 10, 15 i 20 godina.I ne daju svoje pozicije. Njima je dobro.Udruženja  imaju  kancelarije, sekretarice, redovna primanja… dok sve više boraca rove po kotejnerima da bi preživjeli.

Borci i građani bojkotuju udruženja

Nije ih briga što s takvim načinom rada građani i borci ne dolaze na obilježavanje značajnih datuma. Nije ih bilo stid  roditelja, rodbine, saboraca, heroja  kada  su prošle godine, prilikom obilježavanja godišnjica pogibije Srete, Sude, Belog i ostalih boraca  u Sastavcima kod Tarčinu  oko spomen-obilježja bilo  toliko smeća i blata, da je to bilo ružno pogledati. A kamoli tu pložiti cvijeće.

Toliko boračkih udrženja, toliko administracije u Općini. Sramota! Molimo vas objavite fotografije, sa prošlogodišnje manifestacije u Sastavcima, koje su bile  u medijima. Da se još jednom posjetimo kakav je njihov rad.Više puta tokom godine objavite tekst zašto je ukinut Fond za stipendiranje studenata i učenika „Mehmedalija Hujić, koji je napisato Hidajet Hujić, objavljen je u Preporodu i nekim drugim medijima.

Nadu polažemo u ministra za boračka pitanja KS Muharema Fišu, koji će vjerujemo vratiti ime Fondu, a školi dati ime po  nekom od heroja Hadžića.

Vjerujemo da će naredne godine u vijeću biti  drugi vijećnici , da će se stvari promjeniti, na bolje!….

 

( Fotografije i tekst iz prošle godine, prilikom polaganja cvijeća na spomen-obilježje  u Sastavcima kod Tarčina objaviti ćemo u narednom periodu, jer po našem mišljenju ne idu uz ovaj tekst. Prilog Hidajeta Hujića smo već objavili, a ostale tekstove, koje tražite o radu vjećnika objaviti ćemo  također u narednom periodu).

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *