FOTO: Novi turistički proizvod BiH – Sarajevo Olympic Bike Park

Published On 4. October 2012. | By admin | Aktuelnosti

Memorandum o razumijevanju za razvoj biciklističkog turizma na Bjelašnici, Jahorini, Igmanu i Trebeviću potpisan je danas na Velikom Polju na Igmanu.

Potpisivanje memoranduma prva je faza pokretanja novog turističkog proizvoda Bosne i Hercegovine Sarajevo Olympic Bike Park, usmjerenog prema turistima koji uživaju u vožnji biciklom kroz prirodu.

Sarajevo Olympic Bike Park je sistem infrastruktura i usluga za cikloturiste, koji obuhvata mrežu označenih staza različite težine za prakticiranje različitih disciplina, pretežno Cross country, Downhill i Freeride. Osim staza, cikloturistima će biti dostupne i dodatne usluge, poput najma i servisiranja bicikala, mjesta za pranje i popravak te vertikalnih transporta za Downhill i Freeride staze.

Memorandum su potpisali načelnici općina Hadžići, Ilidža, Stari Grad, Trnovo RS, Trnovo FBiH, Istočni Stari Grad, Pale, direktori OC Jahorina i ZOI’ 84, predstavnici Turističke organizacije Istočno Sarajevo, Turističke organizacije Trnovo, biciklističkih saveza i udruženja, Ski-kluba Bjelašnica, MTBA, BK Jahorina i Trebević, NVO Horizont i CHAV i Asocijacija zajednica planinskih općina pograničnog francusko-italijanskog područja.

Saradnica italijanske Regije Piemonte za projekte u BiH Alma Mustajbegović kazala je da su proteklog vikenda uspješno obavljene promotivne vožnje u Sarajevo Olympic Bike Parku, na relacijama Igman – Bjelašnica i Jahorina – Trebević. “Učesnici promotivnih vožnji bili su zadovoljni stazama koje su ocijenili kao ne previše zahtjevne, te smatraju da je projekt od izuzetnog značaja za turizam i biciklizam u BiH”, naglasila je Mustajbegović i dodala da su potpisnici Memoranduma zadovoljni velikim brojem učesnika u projektu, zbog čega i vjeruju u uspjeh inicijative.

Inicijativa je pokrenuta u okviru programa SeeNet “Translokalna mreža za saradnju između Italije i jugoistočne Evrope”, u saradnji s Regijom Piemonte koja predvodi akciju Razvoj agroturizma u planinskim područjima u BiH.