Sutra Dan nestalih Općine Hadžići :Ko skriva istinu o 88 „nestalih“ Hadžićana

Objavljeno 24. May 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

 Vlast u Hadžićima kaže da je tužba za zločine na području općine Hadžići podnesena, dok u  Tužilaštvu BiH to negiraju. Neko ne govori istinu.

Tražiti ćemo od odgovornih u Hadžićima da nam tužbu dostave na uvid, jer prilikom predavanja mora postojati potvrda kada je i   pod kojim  brojem   predata.Ovo je prošle godine, povodom Dana nestalih Općine Hadžići, za medije izjavila  Ferida Nišić, sekretar Udruženja nestalih općine Hadžići.

 SVE POZNATO, OPTUŽNICE NEMA!

 I poslije 25 godine čak 88 porodica traže svoje najmilije.Svake godine nadaju se da će istina izaći na vidjelo, da će pronaći tijela, pročiti  Fatihu, naći smiraj.

Najbliža rodbina od svirepo ubijenih logoraša, i drugih hadžićkih civila, umiru .Nije im se ispunila  posljednja želja.Nisu pronašli  tijela svojih najmiliji. Sve je manje i logoraša, svjedoka zločina. I poslije 25 godine nema pomaka.

U jednom dana, u kasarni Lukavica do smrti je pretučeno 46 logoraša.Umrli su  najvećim mukama.Sve se zna.Kada se desilo, ko je bio komandant kasarne, kako su ubijeni, prozvani, ama baš sve. Sve je to urađeno pred očimo oko 300 logoraša, zatočenika kasarne Lukavica.

SVE SE ZNA,OSIM  GDJE SU KOSTI SVIREPO UBIJENIH HADŽIĆANA

 Zar nije čudno da se i poslije 25 godina ne zna gdje su njihove kosti.Zar nije čudno da do danas  nije podnešena tužba protiv tadašnjeg komandanta kasarne Lukavica.Ko i zašto krije zločince? Zar se za 25. godina  tužba nije mogla podnijeti !?

Da li politika i ovdje igra glavnu riječ?

 Vahid Alađuz, autor knjige „Svjedoci istine“, koju je finansirala i izdala Općina Hadžići , piše da su civili i logoraša poginuli , a ne umirali od batina na svirep način  ,što je drugoj strani, prilikom suđenja  bila najbolja odbrana. U knjigi „Svijedoci istine“,  recimo, piše da je logoraš  Midhat Hrnjić poginuo kao pripadnik teritorijalne odbrane, a ne mučki ubijen u logoru. Postavlja se  pitanje kako  je Midhat Hrnjić, prva žrtva u logoru, mogao poginuti, kada se zna da je premlaćivan i mučen  u agresorskom logoru , i umro u velikim mukama. Hrnjićevo tijelo dželati su „izbacili“ pred džamiju u Donjim Hadžićima 11. juna 1992. godine na prvi dan Bajrama.

 

 ZAŠTO SE FALFICIRAJU ČINJENICE,KOME JE TO U INTERESU?

 Postavlja se otvoreno pitanje :Zašto se falficiraju činjenice,kome je to bilo u interesu?

Općinsko vijeće Hadžići donijelo Odluka sa se sve greške iz pomenute knjige isprave i štampa nova.Još ni do danas  to nije učinjeno.  PO  HILJADU PUTA, ZAŠTO !!!!!! Kome je i zašto   bilo u interesu da se falficiraju činjenice i istina?

Zar  to nije tužno i žalosno!?.

 KOME SMETA ISTINA ?

 S druge strane  Remzija Balić, logoraš  šest logora pakla napisao knjigu o zločinima nad logorašima i civilima Općine Hadžići, i iznio pravu istinu o ubijenim logorašima.Sve sa činjenicima i dokazima.

Gdje  su, kako,i  na koji način  ubijeni, gdje su sahranjeni, čija tijela ubijenih logoraša još nisu pronađeni, i sve druge pojedinosti. Knjiga bila završena još 2008. godine.

Općina Hadžići knjigu  i dokumentarni filim o zločina na području općine Hadžići tada, ali i kasnije, odbila finansirati i izdati.

Zar to nije čudno, tužno i žalosno!? Općina Hadžići odbija pomoći u izdavanju knjige koja je, prema mišljenju nadležnih institucija, optužnica za zločine nad logorašima i civilima Hadžića.

 INSTITUT ZA ZLOČINE:BALIĆEVA  KNJIGA OPTUŽNICA NAD STANOVNIŠTVOM HADŽIĆA

 Pošto su nadležni u Općini   uporno odbijali da pomognu ova značajna djela, u 2012. godine Balić knjigu i dokumentarni film  izdaje o vlastitom trošku.Zar  i to nije čudno i žalosno.

Institut  za istraživanje zločina i međunarodnog prava Unvrziteta u Sarajevu,  u receziji pomenute knjige  pišu da je Balićeva knjiga optužnica za zločine nad logorašima i civilima Općine Hadžići.

Umjesto pomoći za izdavanje pomenutih djela, pohvala i nagrada, Balić se kažnjava i sve se čine da  knjigu ne izda.

 SRAMNE PRIJETNJE

 Za veliko djelo od društvenog značaja, pred izdavanja knjige, Balić je  dobivao anonimne prijetnje da je ne smije  objaviti.Prijećeno mu je, ako knjigu izda, da će posljedice osjećati  do kraja života, biti prebačen na drugo radno mjesto, izvan zgrade Općine, istjeran s posla…

Odmah, po izdavanju knjige, iste  2012.godine, Balić dobiva negativnu ocjenu, a to čine i naredne  godine, Zbog dvije uzastopne negativne ocjene Balić dobiva i  otkaz s posla.Tako se brzo realizuje anonimne prijetnje da će,  ako izda knjigu, biti istjeran s posla.

To je jedini uposlenik u historiji  Općini Hadžići koji je dobio otkaz. Ovakav slučaj još nije zabilježen  u BiH, ni u zemljama Regije.

Za 2012.i 2013. godinu,, za koje je ocjenjen ocjenom „ ne zadovoljava 1“, Balić ni minutu nije zakasnio na posao, ni marka mu nije bilo odbijeno od plaće, niti  je imao bilo koje druge sankcije.Čak šta više, u 2012. godini, za koju je Balić, nakon izdavanja knjige ocjenjen ocjenom „ne zadovoljava 1“, tu istu godinu imao je čak povećanje plaće od pet odsto, za uspješan rad u predhodnom periodu.Po mišljenju pravnih eksperata ovakav slučaj još nije zabilježen u sudskoj praksi.

 

ZA PROMAŠENE INVESTICIJE NIKO NE ODGOVARA

Za mnoge promašene investicije,kako su  u javnom saopćenju rekli u SDP Hadžići , nezakonitog rada, poput izgradnje benzinske pumpe u centru Hadžića, bez odluka Općinskog vijeća, javne rasprave, Regulacionog plana, i drugih obavezujućih procedura, bespravne gradnje objekata u rijeci Zujevini i drugih nezakonitih radnji ,niko od nadležnih nije odgovarao.

Umjesto nagrade i priznanja, Balić se , kako su istakli u svom otvorernom pismu  u SUBNOR-u Hadžići, sramno  kažnjava, a to pismo poslali su i načelniku Općine Hadžići.

Balić ističe da nije   mogao vjerovati da će se  takve prijetnje zaista i  realizovati.

Ko bi mogao povjerovati da će ubrzo biti premještan na drugo radno mjesto, izvan zgrade Općine,  ko je mogao ozbiljno uzimati u obzir prijetnje da će, ako  bude štampao knjigu , biti izbačen  s posla

NOVČANA PONUDA DA SE KNJIGA NE ŠTAMPA

Istina, bila je i ponuda, kako je govorio Balić, da rukopis knjige preda, da ga nije briga šta će biti s tim, i da samo kaže koliko za to traži sredstava. Time bi sakrio istinu o smrti svojih prijatelja, logoraša, koji su umirali u najvećim mukama.

Nadležne  pitamo, kome smeta   istina o stradanju Hadžićana , i zašto nisu htjeli pomoći  u finansiranju knjige i dokumentarnog filima, koji je preveden i na engleski.

Knjiga urađena uz konsultaciju sa Institutom za istraživanje  zločina i međunarodnog prava Unvrziteta u Sarajevu. Za historiju, pamćenje. S naučnom institucijom. I za to se kažnjava.A ta naučna institucija kaže da je njegova knjiga optužnica za zločine nad nevinim civilima Hadžića.

Zato   ne treba čuditi što se danas sudi osmorici nevinih čelnika Ratnog predsjedništva Općine Hadžići, što su branili narod od pokolja, a zločinci mirno šetaju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>