KO JE PRAVI KRIVAC Iz SDA kritikuju opoziciju zbog neusvajanja Zakona o PIO

Published On 2. June 2017. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Nakon što u Domu naroda PFBiH nije prošao Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju iz Stranke demokratske akcije kritikuju opozicione stranke, piše agencija Patria. Navode da neusvajanje zakona predstavlja veliku štetu za penzionere u Federaciji.

– Odgovornost za to snose političke stranke koje su onemogućile usvajanje ovog važnog reformskog zakona kojim bi se unijelo više pravde u penzijski fond i osigurala njegova održivost – saopćili su iz SDA. Poručili su da se „na ovakvim pitanjima stranke ne dijele na poziciju i opoziciju već svi zajedno rade kada je interes građana u pitanju.“

S druge strane, analitičari upozoravaju da SDA ponovo krivicu pripisuje drugima, umjesto sebi. 

– Da su za ovaj zakon glasali delegati SDP, DF i Naše stranke Zakon bi bio usvojen bez obzira na neprihvatljivo ponašanje HDZ BiH. Međutim navedenim opozicionim političkim strankama su preči uskostranački interesi od dobrobiti penzionera, najosjetljivije kategorije stanovništva. Nije ovo prvi put da imamo ovakav destruktivan nastup opozicije – kritikuju iz SDA opravdavajući sve očitiju nefunkcionalnost koalicije SDA – SBB – HDZ BiH i umanjujući svoju odgovornost za neuspjeh.

Analitičari dalje komentiraju da je SDA jedini pravi krivac za blokadu zakona o PIO-u, jer je HDZ-u BiH dala cijelu vertikalu upravljanja finansijama u državi (ministarstva finansija BiH i FBiH, UIO BiH…), a predsjednik ove stranke Dragan Čović kazao da SDA nikada nije ni tražila ove resore već borce i izbjeglice. Stoga kritike na opoziciju da su „svjesni blokada i da su dio HDZ-ovog plana B i C, a protiv interesa penzionera” u ovom slučaju nisu utemeljene.

Patria.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *