KO RUŠI UNSA Sarajevski univerzitet i rektor Rifat Škrijelj na meti interesnih i političkih krugova

Published On 2. June 2017. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Kada je 1. oktobra 2016. godine preuzeo dužnost rektora Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj nije mogao ni slutiti da će za nekoliko mjeseci biti meta za odstrel pojedinih interesnih i političkih krugova u Sarajevu, piše agencija Patria.

Škrijelj je za rektora izabran većinom glasova Senata UNSA-e u konkurenciji četiri kandidata. Odmah je napustio IO KO SDA jer se kao legalista držao odredbi Statuta. No, pokazat će se da je to za Škrijelja značilo i gubitak podrške SDA.

U osam mjeseci svog mandata Škrijelj se suočio sa opstrukcijama UO UNSA na čijem je čelu Mevludin Mekić čija je legalnost upitna od samog izbora jer je prekršio konkursnu proceduru i sakrio činjenicu da je prilikom izbora bio predavač na privatnom univerzitetu. Među članovima UO su i dva uposlenika Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS koji su u sukobu interesa, a jedan od njih je i kreator zakona o visokom obrazovanju. Isti taj UO zabranio je rektoru put na regionalnu međunarodnu konferenciju u Banja Luku. No, i pored toga Škrijelj se nije dao smesti, uzeo je dane godišnjeg odmora i otišao predstavljati Sarajevski univerzitet.

Čelični rektor, kako ga nazivaju u kuloarima, u nekoliko navrata pokazao je da će štititi Univerzitet u Sarajevu, a što se potvrdilo i na posljednja dva slučaja koja su njegovo ime dovela u žižu javnosti.

Prvi je zakon o visokom obrazovanju, a drugi pokušaj nezakonite smjene dekanese Medicinskog fakulteta Almire Hadžović-Džuvo. Izvršen je strahovit medijski pritisak i udar na njegovu ličnost, ali i pored svega rektor Škrijelj držao se isključivo slova zakona.

Odbio je povinovati se željama pojedinaca te je u skladu sa zakonom odbio suspenziju i smjenu Hadžović-Džuvo. Poručio je da pritisci na njega ne djeluju. Pokazao je to i gorljivo braneći autonomiju akademske zajednice i UNSA.  

Istina je da je po svojoj funkciji rektor prvi na liniji odbrane, a upravo su se pojedinci potrudili da mu što više otežaju rad. Pa čak i neki članovi akademske zajednice.

Obraćajući se zastupnicima u Skupštini KS rektor je poručio da zakon o visokom obrazovanju nije dobar i da se njime uvodi politika na velika vrata i ukida autonomija UNSA-e.

– Akademska zajednica neće sjediti skrštenih ruku niti ja kao rektor – poručio je Škrijelj.

Zakon je povučen, ali daleko od toga da je borba za Univerzitet u Sarajevu završena. Predstoje ključni dani.

Piše: A. Varatanović

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *