Sastojci ljute paprike mogu uništiti ćelije raka

Published On 3. June 2017. | By saliha | Magazin

 

Ćelije raka bi mogle biti uništene pomoću kapsaicina, jedinjenja koje je jedan od glavnih sastojaka ljutih paprika.

Konzumiranje sirovih paprika ili kao sastojaka sosova i salata moglo bi djelovati preventivno protiv simptoma karcinoma.

Kapsaicin, sastojak ljutih papričica, koji je odgovoran za vatreni osjećaj koji imamo u ustima kada ih jedemo, može da uništi ćelije raka, tvrde naučnici s njemačkog Univerziteta Ruhr, piše britanski “Express”. Njihova nedavna studija je otkrila da kapsicin može biti pokretač samouništenja ćelija raka. Naučnici vjeruju da bi to saznanje moglo biti od velike pomoći u razvoju lijeka protiv raka u budućnosti.

– Kapsaicin je sposoban da podstakne apoptozu (ćelijsku smrt) i da inhibira dalji razvoj ćelija raka kod mnogo različitih tipova kancera, kao što su, na primjer, osteosarkom (tumor kosti), rak debelog crijeva ili pankreasa, a da to pritom ne ugrozi ostale ‘normalne’ ćelije”, kaže doktorica Lea Weber.

Jedno ranije istraživanje otkrilo je da oni koje redovno jedu ljute paprike imaju 13% manje šansi za ranije umiranje. Kao uzrok toga naveden je kapsaicin, koji ima anti-mikrobne i protiv-upalne sposobnosti, koje se dovode u vezu s prevencijom bolesti.  

Konzumacija ljutih paprika može biti neprijatna onima koji nisu navikli na ljuto, ali se s vremenom razvija tolerancija na ljutinu. Što smo stariji, čulo ukusa prirodno postaje slabije pa i ljutina postaje lakše podnošljiva

Avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *