OV HADŽIĆI: Povučena Odluka o vansudskoj nagodbi između Tehničko-remontnog zavoda, KRO „Komunalc“ i „Zemir Company“

Objavljeno 9. June 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Vijesti

 

Na sjednici Općinskog vijeća Hadžići povučena je Odluka o davanju saglasnosti za zaključivanje ugovora o vansudskoj nagodbi između  Tehničko-remontnog zavoda, JKP „Komunalac“ i „Zemir Company“.

Mirsad Dupovac  ( SDP) i Mujo Ibrica (SBiH) tražili su da se prije davanja bilo kakve saglasnosti mora dostaviti mišljenje pravobranilaštva, nadzornih , upravnih odbora i skupština preduzeća, jer je nelogično da Općinsko vijeće zauzima stav i donosi Odluke, a da nema mišljenja nadležnih struktura pomenutih pravnih lica.

ZAŠTO KADA JE OKONČAN SUDSKI SPOR?

Kao što je ranije govoreno o ovom slučaju, između pomenutih firmi  vodio se višegodišnji sudski spor.Kada je okončan, kada je sud  donio presude  iz Općine Hadžići,  putem Odluke o kompezaciji, tražili su zaključivanje ugovora.

Postavlja se pitanje  zašto u Općini Hadžići to nisu uradili na samom početku sudskog spora, te šta se iza ovog krije?

Poznato je da na rukovodne funkcije  stranka postavlja svoje kadrove. U nadzornim, upravnim odborima, u skupštinama preduzeća takođe sjede stanački ljudi, i rade po uputama  stranke i vlasti. Sjetimo se prije nekoliko  mjeseci, građani su unaprijed  znali da je donešena odluka da se smjeni direktor „Komunalca“, koja će kasnije zaista  biti i realizovana.Također, postavljen je čovjek, za koga je unaprijed znalo da će sjesti na Kazićevo mjesto.

Sada, kada su donešene sudske presude, koje nose i sudske troškove,preko Općinskog vijeća željelo se izdejstvovati Odluku o vansudskoj nagodbi.

NAGRADA ZA UNIŠTENJE DI “BJELAŠNICA”

Ti isti vijećnici, kao i svi mi, gledali su kako se uništava veliki gigant Drvna industrija „Bjelašnica“. Kada je sve rasprodato, uništeno, izgubljeno oko 800 radnih mjesta, onda je  preko tog istog Općinskog vijeća ,donesena Odluka da tu ledinu Općina kupi za  nevjerovatnih – 5,3 miliona KM.Čovjek  hale, savremene mašina, poslovne zgrade, oko 100 dunuma zemlje  i druge objekte dobio za 200.000 KM. Skuplji nečiji stan.Time su legalizovali veliku pljačku, za koju  niko nikada neće odgovarati.

U svemu ovom neki su dobro napunili  džepove.

Sve se radi planski.Uništen je i drugi gigant ,GP“ Ingrap“, i više stotina radnih mjesta.Kada je trebao najviše raditi, kada je imao najsavremenije mašine, betonaru, kamoione…

Ono što se radilo decenijama sada se uništava, zbog ličnih, tajkunskih interesa.

Šta se krije iza Odluke o vansudskoj nagodbi, zašto nadležni to nisu uradili na samom početku ? Jer su sve znali, dokle će se šta uraditi. Imali  su pravnike i druge stručne ljude.To tek treba da se vidi.

Kada je sve završeno donesene sudske presude, sada preko Općinskog vijeća željeli  su donijeti Odluka o zaključenju ugovora o kompezaciji.Zar nije čudno?

Zašto preko Općinskog vijeća, kada to isto mogu uraditi i pomenuti pravni subjekti, pitanje je na koji se traži odgovor.

Za „Bjelašnicu“ vijećnici  su donijeli odluku kada je sve rasprodato, unšteno, kada je umjesto  tvornica, hala, savremenih mašina ostala ledina….

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>