HADŽIĆI:Zašto stranke i vijećnici krše zakon , rade suprotno interesima građana, svojih birača ?

Published On 23. July 2017. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Za  predstavnike Savjeta mjesnih zajednica umjesto građana, stranke predlagale svoje članove. Građani nisu mogli da predlažu, biraju i budu birani što je ustavno pravo.

Na listama za izbore, uz ime kandidata, pisalo koja ga je stranka predložila, što je također suprotno zakonu.Ispada da su u Hadžićima održani međustranački izbori.

Član Savjeta se  postaje  sa samo jednim glasom, dva, četiri, pet….što je apsurd.I time pokazuju da ih građani nisu predložili, da su sranački aktivisti,i da su na listu došli na prijedlog stranke.

Građani bojkotovali takav način rada, i više od 20.000 birača odbilo da učestvuje na izborima.Prema zvaničnim podacima od  22.235 birača, glasalo svega 2.141 građanin…U MZ Hadžići, na biračkom mjestu od 4498 birača glasalo svega 209 građana, što je nešto više od  četiri odsto. I oni će predstavljati građane.

Za razliku od izbora, kada su građani predstavnike mjesnih zajednica birali po stranačkom principu, koje su ih  stranke predložili, a ne građani, kako je po zakonu i ustavu moralo biti , u Odluci o verifikaciji mandata izbaranih članova Savjeta mjesnih zajednica u Općini Hadžići,koja će se razmatrati na narednoj sjednici Općinskog vijeća, pored imena kandidata i broju glasova,  sada uopće nema iz kojih su stranke.

ZAŠTO GRAĐANI NISU BIRALI ?

Zašto političke stranke nisu dozvolili da se održe zborovi građana, nego su u ime građana oni predlagale  svoje aktiviste, pitanje je na koje se traži odgovor.

Na ovaj način građani nisu imali priliku da predlažu, biraju i budu birani, što je ustanovno pravo.Nejasno je zašto su vijećnici i njihove partije još jednom prekršili zakon, zašto  u  Hadžićima nije  bilo  zborova građana, i zašto su takvu igru prihvatila  i opozicija  ( Izuzetak je SDP Hadžići )?

U  pojedinim općinama, kako je pisalo i u štampi,  jedan zbor građana  održavan je po dva i tri puta.Ljudi su tražili  najbolje predstavnike kojih će ih uspješno  zastupati, rješavati  životnih pitanja.

U tim sredinama za članove Savjeta MZ  birali su  se kandidati koji su imali   najveći broj glasova, dok su za podružnice bili kandidati za manjim brojem glasova.

STRANAČKI KADROVI

Sada po stranačkom principu, kako se biralo u Općini Hadžići imamo  primjera da je  stranački kandidat i u  Savjetu  MZ-e  i u podružnici, iako zbor građana nikada i nije održan.Sva kocentracija se svodi na neke stranačke  podobne aktiviste.

Hoće li vijećnici , suprotno zakonu, usvojiti Odluku na sjednici Vijeća, ostaje da se vidi.

Da su građani  bili protiv ovakvog nezakonitog načina rada,  najbolje pokazuje njihov bojkot na izborima.

GRAĐANI BOJKOTOVALI IZBORE

Prema zvaničnim rezultatima od ukupno 22.235 upisanih birača iz  Centralnog biračkog spiska, na biralište je izašo svega 2.141 građanin. Znači  više od 20.000  birača, odbili su glasati na ovakav nakaradan, nezakonit  način, gdje su predstavnike mjesnih zajednica predlagale njihove  političke partije, a ne građani, kako je po zakonu.

U MZ HADŽIĆI OD 4.498  BIRAČA GLASALO SVEGA 209  GRAĐANA

Na biračkom spisku u mjesnoj zajednici Hadžići ,od 4498 birača na biralište je izašlo svega njih 209, što je i više nego smiješno.Pitamo se koga će oni sutra   predstvljati. Građane, sigurno je, neće.U nekim mjesnim zajednicama ima primjera da su pojedini kandidatu dobili samo jedan glas, dva, tri četiri…. Čovjek sam glasao za sebe i on da predstavlja građane.Čak ni rodbina nije htjela da ga podrži. Ovako nešto, kako nam reče jedan građanin, može biti samo u Hadžićima.

IZ JEDNE STRANKE SVI KANDIDATI

Po mnogo čemu Hadžići će biti upamćeni po ovim izborima.Tako imamo primjera da su u nekim mjesnim zajednicama birali predstavnici samo iz jedne stranke, što je grubu kršenje zakona.

Mjesna zajednica je   državna ustanova.Po zakonu na njihov objekt ne smijete staviti plakat bilo koje političke partije, a kamoli da jedna politička partije predlaže  samo svoje stranačke  kandidate u savjet MZ-a, i da se samo za njih glasa.Sada komotno mogu raditi sve aktivnosti za svoju partiju.Takav način rada dozvolile su im i opozicione partije.

O izborima za članove Savjeta u mjesnim zajednicama razgovarali smo  sa političkim analitičarem, kojem je specijalnost  lokalna uprava.Na njegov zahtjev nećemo mu spominjati ime.Pitali smo da komentaši izbore u Općini Hadžići, gdje su stranke, umjesto građana, predlagale svoje aktiviste, i zašto sada u Odluci o verifikaciji mandata izabranih članova Savjeta mjesnih zajednica u Općini Hadžići, pored imena kandidata ne stoji  stranke koje su  predložile, kako je bilo sve  do izbora.

U ODLUCI JE MORALI  BITI KAKO SE I GLASALO

-Pomenuta odluka, ako se usvoji na sjednici Vijeća, moraće se objaviti u Službenim novinama.To je zvaničan dokument. Sutra, ako bi, nekim slučajem,  došlo do bilo kakvog  sudskog spora samo je ona mjerodavna .Po njoj izbori su održani legalno, na osnovu zborova građana, nije bilo stranačkog predlaganja  kandidata,niti glasanja, što je  suprotno zakonu.Da ne govorimo da su u nekim  mjesnim zajednicama, što se može vidjeti u dokumentima,  kandidati bili članovi samo iz jedne stranke, što je apsurd. Nadležna služba koja je pripremala Odluku o verifikaciji mandata izabranih članova Savjeta mjesnih zajednica, za sjednicu Općinskog vijeća, po zakonu je morala objaviti podatke sa Zbirne liste kandidata, kako su izbori održani, a to je da je pored imena kandidata pisalo i naziv stranke koja ih je predložila.Toga ovdje nema, jer bi time i sami kazali na koji  način su  izbori održani.Mogu da svatim  da vlast hoće da  svugdje ima potpunu kontrolu, da su njeni članovi na svim pozicijama,makar tom prilikom kršili zakon.Ne mogu se načuditi da je takvu nezakonitu igru prihvatila opozicija, koja na ovaj način, kao i vlast, preuzima svu odgovornost. Time svojim biračima poručuju da će sutra i oni, na isti način  kršiti zakon, da se ništa ne razlikuje od vlasti, da i za njih zborovi građna postoje  samo  forme radi. Kazuju da se i kod njih odlučuje samo po stranačkom principu, da ne uvažavaju stavove građana… kaže naš sagovornik.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *