OTKRIVAMO Uposlenici Uprave za šumarstvo KS upozoravaju na milionski kriminal u ovom preduzeću

Objavljeno 5. August 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

Grupa uposlenika Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo dostavila je pismo Tužilaštvu KS i MUP-u KS, u kojem navode da su bivši direktor Uprave za šumarstvo Samir Fazlić kao i sadašnji ministar privrede KS Muharem Šabić odgovorni za višemilionsku štetu u šumama na područu ovog kantona.

Isto pismo, koje je na uvid pokazano i agenciji Patria, dostavljeno je i Vladi KS kao i Skupštini.

„Bivši direktor Uprava za šumarstvo KS Samir Fazlić kao i ministar privrede KS Muharem Šabić učinili su niz protivzakonitih mjera koje su doprinijele šumskoj krađi“, stoji u pismu, u kojem se dodaje i to da su neki od uposlenika Uprave za šumarstvo pokušali zaustaviti te nezakonite radnje, nakon čega su bili izloženi psihičkim i fizičkim pritiscima, a nekima od tih uposlenika prijete i otkazi sa posla, dok su neki otkaze već dobili.

U pismu se podsjeća da je MUP KS u maju ove godine uhapsio 18 osoba na području Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog sumnje da su organizirali i vršili nezakonitu sjeću državne i privatne šume, te da postoje naznake da su kriminalne radnje neki od uhapšenih koordinirali upravo sa Fazlićem.

„Da bi se prikrili dokazi ko je pričinio štetu i ko je za nju odgovoran bivši direktor Fazlić i ministar Šabić su u 2016. pokušali izvršiti transfer šumara iz Hadžića u Ilijaš i obrnuto. To bi spriječilo šumare da štite šumu, jer se većina šumskih krađa odvija u noćnim satima. Na ovaj način šumar iz Ilijaša ne bi mogao efikasno intervenirati u Hadžićima i obratno“, navodi se, između ostalog u pismu.

U pismu se navodi i to da se Fazlić neistomišljenicima iz ovog javnog preduzeća svetio tako što im je davao negativne ocjene, koje mogu biti temelj za otpuštanje sa posla, a među onima koji je negativno ocjenjen je i, kao se navodi „najbolji šumar u KS Senad Musić, koji je priložio najveći broj krivičnih prijava“.

Kao jedan od pritisaka na uposlenike koji ne žele biti umješani u navodni kriminal oko sjeće šume potpisnici pisma navode i degradaciju sa viših na niže pozicije u firmi, kao i neizdavanje rješanja za godišnji odmor.

Potpisnici ovog pisma traže od Skupštine KS formiranje komisije koja će ocijenila rad Ministarstva privrede KS kao i rad Uprave za šumarstvo ovog kantona.

„Ovdje se ne radi samo o sjeći šuma, već i o pretvaranju šumskog zemljišta u građevinsko“, navodi se u pismu, prenosi NAP.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>