UCJENE I PRITISCI Dr. Omerović povukao potpis podrške pa nagrađen mjestom šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju

Published On 9. August 2017. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Doktor Đemil Omerović imenovan je za novog šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a, a prof.dr. Ismetu Gavrankapetanoviću otkazan je dosadašnji ugovor o radu i ponuđen novi kao specijaliste. Ako ne prihvati, dobija otkaz. On još uvijek razmatra odredbe novog ugovora sa svojim pravnim timom, piše agencija Patria.

Zanimljivo je da je Gavrankapetanović imao važeći aneks ugovora na otkazani ugovor koji je isticao tek u aprilu 2018. godine ili do nove odluke. Očito je da direktorica Sebija Izetbegović nije htjela ništa prepustiti slučaju pa je otkazala ugovor o radu (iako je prvobitno tvrdila da je ugovor prof. Gavrankapetanovića istekao 11. jula nakon 19 godina provedenih na čelu Klinike) te ponudila drugi.

Dr. Omerović bio je jedan od potpisnika Izjave kojom se 14 kolega protivilo novom ustroju Klinike i načinu smjene prof.dr. Gavrankapetanovića. Pod pritiskom direktorice Izetbegović i ucjenama dr. Omerović povlači svoj potpis sa Izjave i kroz nekoliko dana preuzima poziciju šefa Klinike.  

Dr. Omerović sa članovima porodice u vlasništvu je firme  “VERDANT” koja se bavi unutrašnjom i vanjskom trgovinom, a koja je osnivač privatne apoteke Verdant. Prema informacijama koje ima Patria, Omerović je ucijenjen da će se obustaviti saradnja sa apotekom ukoliko ne povuče svoj potpis sa pisma podrška. 

Od 1. novembra 1995. godine zaposlen je na KCUS-u na Klinici za ortopediju i traumatologiju.

Inače, iako je od dolaska dr. Izetbegović na čelo KCUS-a ovu bolnicu samo ili pod pritiskom napustilo 40 uglednih ljekara među kojima desetak profesora, smjena dr. Gavrankapetanovića odjeknula je među njegovim kolegama širom Evrope i svijeta. Reagirale su kolege iz Zagreba, Beča, Minhena upućujući apel i upozoravajući da će doći u pitanje brojni započeti projekti u kojima je učestvovao dr. Gavrankapetanović kao šef Klinike za ortopediju i traumatologiju i KCUS kao institucija.

Vrlo brzo će se pokazati razmjere štete koju je nanijela Izetbegović kako pacijentima tako i ugledu KCUS-a u međunarodnim krugovima. Uz egzodus ljekara postavlja se pitanje da li joj je to i bio cilj.

Patria.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *