IZBJEĆI ĆE I DISCIPLINSKU Slučaj Memić: Utvrđeni brojni propusti policajaca, ali za Tužilaštvo KS nema krivične odgovornosti!

Published On 11. August 2017. | By saliha | Crna hronika

Na dan kada bi njegov ubijeni sin Dženan Memić napunio 23 godine, Muriz Memić dobio je od Tužilaštva KS obavještenje da se obustavlja istraga protiv pet policijskih službenika za koje je i u Izvještaju Ad hoc tijela Skupštine KS utvrđeno da su počinili brojne propuste u radu na slučaju Dženan Memić, piše agencija Patria.

Tužilaštvo KS u svom obrazloženju navodi da se istraga obustavlja protiv Josipa Barića, Hasana Dupovca, Elmedina Konakovića, Vahidina Džane i Erola Aždajića. Njima se na teret stavlja nesavjestan rad u službi, odavanje službene tajne, ali  to ne spada u krivično djelo.

– Radnje istih predstavljaju disciplinsku odgovornost za teže povrede službene dužnosti propisane Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo – navodi se.

Iz Tužilaštva KS sada navode da je saslušanje svjedoka Alise Mutap bilo odlučujuće za „smjer istrage“. Podsjećamo, ranija tvrdnja je bila da je policajac Barić sam mijenjao izjave.

Inače, Tužilaštvo KS još je 4. aprila 2016. godine ukazalo i pokrenulo inicijativu za utvrđivanje eventualne odgovornosti jednog policijskog službenika MUP-a KS.

– I to čim je uočilo i zaključilo da je istraga u konkretnom predmetu otišla u krivom smjeru i da je ugrožen rad na predmetu zbog curenja informacija i paralelizma u radu. Tužilaštvo je po službenoj dužnosti, ne čekajući bilo kakve rezultate Izvještaja „Ad hoc“ tijela i zaključke Skupštine, počelo u maju mjesecu 2016. godine rad na predmetu radi utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti službenih osoba MUP-a KS – saopćeno je ranije iz Tužilaštva KS.

No, Tužilaštvo KS sada demantuje samo sebe navodeći da je Mutap ipak bila odgovorna za drugačiji smjer istrage.

– U toku istrage u radu policijskih službenika koji su poduzimali službene radnje u ovom predmetu je utvrđeno postupanje protivno odredbama koji regulišu ponašanja i primjene policijskih ovlaštenja pripadnika policije i to Zakona o unutrašnjim poslovima, Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, Zakona o krivičnom postupku, Uputstva o postupanju i saradnji policijskih službenika (OSL-a) Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i tužilaca u provođenju radnji dokazivanja u toku istrage, a kako je to u svom izvještaju i utvrdilo Ad Hoc tijelo za vršenje skupštinskog nadzora nad zakonitošću rada MUP-a Kantona Sarajevo i Uprave policije, koje je formirano od strane Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo dana 03.06.2016. godine – navode iz Tužilaštva KS.

Dalje nastavljaju da „iz radnji ovlaštenih službenih lica je vidljivo postojanje težih povreda službene dužnosti i nesavjesnog postupanja u vršenju iste, ali nesavjesno postupanje u vršenju službene dužnosti samo po sebi nije krivično djelo, već disciplinski prekršaj, obzirom da predstavlja povredu pravila vršenja službene i radne dužnosti.“

Ovo objašnjenje Tužilaštva KS može se tumačiti u kontekstu cijelog slučaja za koji se vodi sudski proces protiv Ljube i Bekrije Seferovića i to za krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja, neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i spriječavanje dokazivanja. 

S druge strane Jedinica za profesionalne standarde MUP KS i sama je protiv više policijskih službenika pokrenula postupke utvrđivanja povrede službene dužnosti u postupanju.

Kod policajca Konakovića utvrđena je povreda službene dužnosti, ali je Disciplinska komisija to odbacila zbog zastare jer je prošlo više od godinu dana. Policajac Konaković je 19. februara 2016. godine otkrio da se na hotelu Crystal Ilidža nalaze nadzorne kamere koje su snimile događaj od 8. februara 2016. godine i to u terminu od 21:30 do 23:00 sati kada je Dženan Memić i zadobio povrede. Kada je htio izuzeti sporni videomaterijal nestalo je električne energije te je ostavio svoj broj odgovornom licu hotela da ga pozove kada dođe električna energija.

Tokom vikenda policajac E.K. bio je raspoređen na druge poslove i zadatke te nije kontaktirao sa hotelom niti je išao na lice mjesta. Otišao je tek u ponedjeljak 22. februara 2016. godine kada je konstatovano da se na navedenom sistemu videonadzora ne nalaze snimci za dane 8., 9. i 10. februar.

Kako je navedeno u izvještaju Ad hoc tijela postoji sumnja da su „namjerno uklonjeni, a bili su prisutni“. Interesantno je da nema snimka od 9. februara kada je u jutarnjim satima nastavljen policijski uviđaj i kada su na licu mjesta u Velikoj aleji „pronađeni komadi plastike i laka zelene boje“.

Isto tako Hasan Dupovac, tadašnji šef Odsjeka za saobraćaj MUP KS prisustvovao je obdukciji Dženana Memića iako to nije bilo navedeno u službenoj zabilješci. Dupovac je Murizu Memiću čak i demonstrirao „događaje“ iz kobne noći 8. februara 2016. godine. Dupovac je čak htio i kupiti zeleni automobil Renault Clio koji je provjeravao MUP KS u vezi sa spornim događajem.

Sada je jasno da su svi ovi postupci ušli u zastaru, a porodica Memić neće dobiti čak ni moralnu satisfakciju da će neko odgovarati za propuste u otkrivanju istine o stradanju nesretnog mladića. Ostaje da se vidi šta će biti sa onima koji po zakonu odgovorni za istragu i koji su dozvolili da se dogode ovakvi propusti. 
patria.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *