ismet g patria(2)

SAZNAJEMO Zbog smjene dr. Gavrankapetanovića nezadovoljni i predstavnici međunarodne zajednice

Objavljeno 12. August 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Neki od visokih dužnosnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini aktivno razmatraju naprasnu i neargumentiranu smjenu dr. Ismeta Gavrankapetanovića sa mjesta šefa sarajevske Klinike za ortopediju i traumatologiju, potvrdio je nezvanično za agenciju Patria izvor u OHR-u, dodajući da bi se o ovom slučaju uskoro mogli oglasiti i iz ove institucije.

Generalna direktorica KCUS-a dr. Sebija Izetbegović i Upravni odbor najveće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini smijenili su sa čela Klinike za ortopediju i traumatologiju vodećeg evropskog ortopeda dr. Ismeta Gavrankapetanovića, a nakon što nisu ponudili niti jedan valjan razlog zbog čega je došlo do smjene uslijedile su brojne reakcije iz zemlje ali i drugih evropskih država. Smjena profesora Gavrankapetanovića nazvana je miješanjem politike u struku, zbog čega bi posljedice mogli osjetiti na prvom mjestu građani koje se liječe na ovoj klinici.

Čak 14 od 18 ljekara sa Klinike sa ortopediju i traumatologiju suprotstavili su se smjeni dr. Gavrankapetanovića, ali su neki od ljekara naknadno povukli svoje potpise, zbog pritiska menadžmenta KCUS-a koji je uslijedio nakon što je pismo podrške dr. Gavrankapetanoviću sa potpisima njegovih kolega dospjelo u medije.

Sindikati ljekara, domaći i strani ortopedi, vodeći evropski mislioci, nevladine organizacije ranije su izrazili zabrinutost zbog miješanja politiku u struke, a smjenu dr. Gavrankapetanovića nazvali su vraćanjem Bosne i Hercegovine stoljeće unatrag.

Od dolaska dr. Izetbegović na čelo KCUS-a početkom 2016. do danas KCUS je napustilo oko 40 ljekara, među njima i vrhunski specijalisti koji su poslove nakon KCUS-a dobili na poznatim klinikama u zemlji i svijetu, piše NAP.

Patria.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>