SJEDNICA OV HADŽIĆI:Gradi, ruši, gradi…

Objavljeno 27. August 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

 

Poznato je da je DI „Bjelašnica“ danas do temelje uništena.Odmah nakon rata počela je sa radom.Agresor je  odnio  mašine, ali ostale su velike  hale, novi kran nabavljen prije rata,ostale su  zgrade …

Nakon rata Bjelašnica je počela sa radom, nabavili su najsavremenije mašine.Obećano je da će se tu graditi nove tvornice, zaposliti novi radnici, biti više zaposlenih nego prije rata. Međutim, i ovaj kolektiv plaski je uništen. Zvuči kao nemoguće, ali za to je  vlasnik „ debelo“ nagrađen – milionima.

Općina je ledinu sa smećem  bez revizije privatizacije, mišljenja sudskih vještaka, i drugih nadležnih organa kupila za nevjerovatnih 5,3 miliona KM….Većinom glasova vijećnika,za koji ste glasali, koji jedno pričaju pred izbore, a sasvim drugo sprovode u praksi… Šta će se danas tu graditi..?

 

Na narednoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići, koja će se održati u četvrtak 31.avgusta, na dnevnom redu naći će se osam tačaka.

Razmatrat  će se Izvještaj o izvršenju Budžeta za prvih šest mjeseci ove godine. Druga tačka je Odluka o zamjeni zemljišta  između Općine Hadžići i Privrednog društva Cet-Bah Sarajevo.

Na dnevnom redu je i Odluka o pristupanju  izradi Lokalnog ekološkog plana Općine Hadžići  za period 2017-2027 godine. Razmatrati će se i strategija mladih  Općine Hadžići  za period 2017-2020. godina.

Najveći interes svakako biti će o Regulacionom planu „Privredna zona Hadžići“.Veliki broj građani su mišljenja, a i radnika koji su tu decenijama radili,  da je DI „ Bjelašnica“ Hadžići, najveći privredni kolektiv u ovoj Općini,  planski uništena.Po nalogu politike.Bez koje se ništa ne može uraditi.

 UNIŠTENJE GIGANATA

Mnogi su tada govorili da se već danas zna šta će sutra biti na ledini  nekadašnjeg giganta.

Poznato je da je uništen i GP „Ingrap“, građevinski gigant , koji je kao i u Bjelašnici imao  najsavremenije mašine. Uništen je kada je imao najviše posla, i savremenu građevinsku opremu.

Ingrap su uništili, iako se zna da je izgradio Hadžiće, gradio po cijeloj  BiH, u inozemstvu. Iako je imao najsavremeniju opremu, betonaru, mašine…Građevinske poslovi nakon uništenja Ingrapa  tada su preuzeli privatnici. I dobro zaradili…

Samo u Bjelašnici i Ingrapu bilo je zaposleno oko 1.200  radnika.Zato  na evidenciji Zavoda za zapošljavanje  nikada nije bilo više nezaposlenih kao danas.

PRODAJA BEZ REVIZIJE, MIŠLJENJA SUDSKIH VJEŠTAKA…

Ono što je najgore  da za to niko nije odgovarao. Niti će! Čak šta više pojedinci su za to debelo nagrađeni.Za DI „ Bjelašnica“, koja je sa mašinama, opremom, halama, i svom drugom savremenom opremom, kao i oko 100 dunuma zemlje  data  je za svega 300.000 KM.

Bilo je govora da će se tu graditi nove  tvornice drvne industrije, zaposleiti još veći broj radnika, Hadžići , će, kao i do sada,biti prepoznatljiva po ovom kolektivu. Danas osim ledine ne vidimo  ni starih ni novih hala, radnika,niti bilo što drugo.Gdje su obećanja, revizija privatizacije, i sve drugo što je se trebalo sprovesti.

 

ZA UNIŠTENJE DI“BJELAŠNICA“ NAGRADA 5,3 MILIONA KM

 

Zapanjujuće je da je Općina Hadžići ledinu sa smećem od čovjeka koji je uništio najvećeg giganta, koji je radio više od stoljeća,  kupila je za nevjerovatnih – 5,3 miliona KM.

Nagradila ga što je uništio najveći kolektiv u historiji Hadžići.I to velikim sredstvima.Da predhodno nije  bilo obavezujućih  procedura.

 Većinom glasova vijećnici su donijeli Odluku o milionskoj kupovini, iako predhodno o tome nisu imali obavezno mišljenje sudskih vještaka, i drugih nadležnih institucija. Nije bilo ni rasprave građana o uništenju i kupovini Bjelašnice, revizije privatizacije…

Pitanje je šta će danas rasprava o tome kada je kolektiv uništen.Je li to da se prikrije ranije mahinacije, da se sutra kaže da je to mišljenje građana.

Razmatrati će se i  Informacija o aktivnostima  na provođenju Lokalnog ekološkog akcionog plana  zaštite životne sredine.Prije vijećničkih pitanja i odgovora je Informacija o implementaciji recertificiranog sistema upravljanja  kvalitetnom prema novoj normi ISO90001:2008.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>