U Tarčinu održana javna rasprava o Budžetu za 2013. godinu

Published On 19. February 2013. | By admin | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti

U okviru javne rasprave o Nacrtu Budžeta Općine Hadžići za 2013. godinu jučer je održan zbor građana u Osnovnoj školi „Hilmi ef. Šarić“ u Tarčinu  kojeg je vodio Sabahudin Kazić, sekretar Mjesne zajednice Tarčin.

Osim građana ovog mjesnog područja, javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici općinskih službi, vijećnici te načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović.

Prezentaciju Nacrta Budžeta izvršila je Esma Topalović, šef Službe za privredu, finansije i inspekcijski nadzor te je istakla da on iznosi 9.071.460,00 KM.

Građani i predstavnici nekoliko mjesnih zajednica su, po završetku prezentacije, iznijeli prijedloge i primjedbe na izloženi Nacrt, tražeći da se njihovi zahtjevi usvoje i uvrste u budžet za ovu godinu. Predstavnik MZ Duranovići je zatražio da se budžetom planira izgradnja ulične rasvjete. Iz MZ Raštelica su  također kandidirali izgradnju ulične rasvjete od stare željezničke stanice do puta za Gornju Raštelicu. Stanovnicima  Sivica koji pripadaju MZ Luke, problem predstavlja ulična rasvjeta, ali su kao prioritet zatražili hitnu sanaciju puta za Mlavice. Konkretene prijedloge i primjedbe na ponuđeni Nacrt Budžeta za 2013. godinu predstavnici MZ Vrbanja, MZ Trzanj i MZ Tarčin nisu imali.

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović je istakao da je pored Budžeta slijedeći važan dokument  Program rada jedinstvenog općinskog organa uprave Općine Hadžići gdje će poseban akcenat biti stavljen na kapitalne investicije. U tom programu će biti rang lista prioriteta. Za Luke, Korču i Trzanj to će biti izgradnja ulične rasvjete. Svi lokalni putevi, koji su uništeni ili će biti uništeni izgradnjom autoputa, bit će vraćeni u prvobitno stanje. Namjeravamo isprojektovati odvodnju otpadnih voda  za područje čitave općine. Ovo je najskuplji projekat i ako bi bili izuzetno štedljivi koštao bi nas u konačnici oko 25 miliona KM. Na ovogodišnji budžet utiče kompletna situacija u državi, regionu ali i svijetu. U nestabilnom poltičkom okruženju očekivati stabilnu lokalnu zajednicu, kao najslabiju kariku u lancu vlasti, je neozbiljno. U takvim okolnostima smo planirali ovaj budžet, kazao je između ostalog Ejubović.

Press Općina Hadžići