slovenija(1)

ISTANBUL Nadigrala Srbiju: Slovenija je novi prvak Evrope!

Objavljeno 18. September 2017. | Autor: saliha | Sport

U Istanbulu je odigrano jedno od najboljih finala u historiji Eurobasketa u kojem je Slovenija sa 93:85 savladala Srbiju. Sami kraj utakmice obilježila je nešto agresivnija igra Srbijanaca koji nisu štedili Slovence.

Početak utakmice donosi igru koš za koš. Ekipe su smjenjivale u vodstvu, a na pauzu nakon prve četvrtine Srbija odlazi sa 20:22.

U drugoj četvrtini Slovenci daju gas na krilima nezaustavljivog Gorana Dragića, koji je poluvrijeme okončao sa 26 poena. Slovenci su u drugoj četvrtini u par momenata imali i dvocifrenu prednost, a na odmor odlaze sa +9.

Treća dionica donosi kvalitetniju igru Srbije. Igralo se u serijama, a Srbija uspjeva smaniti prednost Slovenaca na +5.

Prednost od pet do osam poena za Sloveniju bila je većinom posljednje četvrtine, ali u posljednje tri minute se ulazi u egalu 82:82 i svjedočili smo uzbudljivoj završnici u kojoj se bolje snašla selekcija Slovenija i osvojila historijsku titulu prvaka Evrope.

Slovence su do pobjede predvodili fenomenalni Goran Dragić sa 35 poena, pratio ga je Klemen Prepelič sa 21 poenom, a u finišu utakmice sjajnu rolu je odigrao i Anthony Randolph koji je na kraju imao 11 ubačenih poena.

Kod Srbije najefikasniji je bio Bogdan Bogdanović sa 22 poena, Milan Mačvan je dodao 18.

Zanimljivo je da je na tribinama dvorane bio i predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je došao podržati Srbiju. Ovog puta nije im donio sreću. Inače, sa tribina su hiljade navijača bodrili svoje selekcije, a nakon pobjede Slovenci nisu krili suze radosnice.

(sportske.ba/Patria)

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>