53fb7c52-8980-4b82-965b-7bd4b0094cfb-alarm-spavanje-ilustracija

Odlaganje alarma šteti vašem organizmu, a evo i kako

Objavljeno 18. September 2017. | Autor: saliha | Magazin

Mobilni telefoni imaju jednu opciju koju koristite redovno, a ona pravi više štete nego koristi.

Dešava vam se veoma često da kada zazvoni alarm na vašem telefonu, vi jednostavno posegnete za dugmetom “odlaganje”- “snooze”. Odlaganje alarma je za vas dragocjeno, tih pet ili deset minuta ćete duže spavati, a onda se ponovo čuje alarm. Međutim, korištenje ove opcije je zapravo najveća greška koju možete da napravite.

 - Upotrebom ove opcije, vaše srce će se uznemiriti i to će biti neka vrsta “kardiovaskularnog napada”, koji se ponavlja više puta za veoma kratak period. Što više puta odlažete alarm, to ćete više puta doživljavati ovakvu vrstu napada – objasnio je profesor Metju Voker sa kalifornijskog Univerziteta.

 Ako koristite alarm, profesor Voker predlaže da isključite opciju odlaganja alarma i da se navikavate da ustajete kada se alarm oglasi prvi put. – Odlaganje alarma, dovodi i do toga da se budite umirniji, da u toku dana imate manje energije. Ova opcija jednostavno zloupotrebljava vaš nervni sistem – tvrdi neurolog. 

 Dakle, ne činite sebi uslugu ako produžite spavanje na ovaj način. Probajte, ako ste u mogućnosti da u toku dana odspavate bar pola sata, nešto poput drijemanja. To ne može zamijeniti spavanje noću, ali bar ćete se lakše buditi, ako spavate “dvofazno”. .

Avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>