HADŽIĆI: Mještani Miševića četiri mjeseca nemaju gradski prijevoz:Učenici do škole moraju pješačiti pet kilometara

Objavljeno 21. September 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Više od 300 učenika  hadžićke mjesne zajednice   Miševići  i do pet kilometara svakodnevno pješače do škole.

Minibusi Grasa  još od juna ne voze, pa su roditelji prinuđeni  svakodnevno odvoziti djecu u školu, a djeca onih koji nemaju vozila pješače.Zbog ovog problema žalili su se mjesnoj zajednici , Općini, Gras-u, međutim, ništa se nije promjenilo.

REZERVNI DIJELOVI

Kako je kazala mještanka Muška Zahiragić , od početja školske godine njena djeca pješače do škole.

-Jedno mi djete ide u srednju , a drugo u osnovnu školu. Sramota je  kako se nadležni odnose prema nama.Svakog dana kada ispratim djecu , strahujem da im se šta na putu ne desi- rekla je Zahiragić.

Njen komšija Adel Šabanović  ističe da je bilo slučajeva  i da su djeca na putu do škole  napadali psi lutalice.

-Nedavno su psi lutalice napali  jedno dijete.Na svu sreću bilo je drugih prolaznika , pa su ga spasili.Djeca do škole pješače  pored ceste koja vodi za Kiseljak, ali i magistralnim putem Sarajevo-Mostar.Plašimo se da neko ne nastrada.Ovim prijevozom služili su se i drugi mještani koji idu na posao, rekao je Šabanović.

On je dodao da su mu iz Gras-a kazali  da nemaju dovoljno novca te da im nedostaju rezervni dijelovi  da poprave druga vozila.

SPREMAJU PROTESTE

Mještanin Adil Alić  upozorava da nadležni konačno moraju riješiti  ovaj problem.

-Prije 20 godina Miševići su imali redovnu liniju  i nije bilo problema.Sada već četiri mjeseca nema prijevoza nikako.Nemožemo do škole pustiti djecu od šest ili sedam godina  da  sama idu, rekao je Alić te dodao da su mještani spremni na proteste.

Građani dosta kritike upućuju na vlast i Općinsko vijeće, koji, kako kažu, ne rješavaju životna pitanja.

Na početka mandata vijećnici su  sebi povećali  paušal, a funkcijonerima plaće, koje su i do tada bile najveće na području  Općine.

 

-Pred izbore trče, hvataju vas za rukve, kažu da će se boriti za građane, rješavati životna pitanja. Međutim, čim izbori prođu nigdje ih nema . U Hadžićima je najlošiji gradski prijevoz u KS.

STRANAČKI PREDSTAVNICI  SAVJETA MZ-a

Građani ističu da su Hadžići jedina općina gdje nisu održani zborovi građana, i da su umjesto njih  predstavnike savjeta mjesnih zajednica predlagale političke partije.

 Za ovakvo stanje, kažu, krivo je Općinsko vijeće i lokalna vlast jer članovi savjeta rade po uputama političkih partija koje su ih i predložile, a ne građana, čiji bi trebali biti predstavnici.

-Predsjednik Saveza MZ  ima  značajnu ulogu.Na području naše općine zborovi građana nisu održani  gdje  bi mi  predlagali   svoje predstavnike  koji će se boriti za rješavanje naših  životnaih  pitanja, poput prijevoza, kažu nezadovoljni mještani.

 

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>