PROTESTI Potresna priča iz Kampa boraca: Čekajući istinu od vas iz tople zgrade, mi smo kao cuke u šatorima

Published On 4. October 2017. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Demobilisani borci Armije RBiH i dalje protestuju ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Već četvrti mjesec ujedinjeni u svojoj borbi, poručuju da ostaju dok ne ostvare svoja prava, piše Patria. Njihov boravak je sve teži zbog dolaska zime, o čemu svjedoči reakcija Safeta Ahmetovića, borca koji od prvog dana traži svoja, ali i prava svojih saboraca.

– Jutros u kampu temperature +5 stepeni, prohladno jutro. Kad negdje oko 7 sati iz zgrade Vlade Federacije krenu snop dima, izgleda da im je hladno. Njima hladno u zatvorenom prostoru a kako je nama na goloj zemlji. Tako je bilo i u ratu mi na minusu i do -20,-30 po šumama i potocima oni negdje uz furunu pribili stražnjice. Imali su šta pojest, popit, a Boga mi i cigaru zapalit.

Niko izgleda od njih ne razmišlja da su sa dozvolom Allaha namjesnici na zemlji i da će za to biti pitani. Biće pitani za svoju rabotu na dunjaluku.

U danu koji će po našem računanju vremena trajati 50 hiljada godina. U danu u kojem će mala djeca od straha osijedit. Znaj druže Ti iz te zgrade Vlade ti koji uživaš blagodati dunjalučke znaj da ćeš u tom danu bit u redove poredan zajedno sa robom Safetom Ahmetovićem i da ćeš i ti i Safet odgovarati, ti druže šta si radio u toj toploj zgradi, a šta je Safet radio na hladnoj ledini.

Ti druže svakog radnog dana odeš kući zadovoljan jer si zaradio dnevnicu. I odeš u svoj još topliji dom. A Safet sa hladne ledine svaku večer se zavuče kao cuko u još hladniji šatorčić. Čekajući ne bi li ti pravednu odluku donio. Odluku koja se zove istina. BORAČKI REGISTAR PO RATNIM JEDINICAMA – kaže Ahmetović.

Podsjećamo, borci traže, između ostalog, da se usvoji jedinstven registar boraca Armije BiH i da se on javno objavi, borački dodatak od minimalno 326 KM, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja, te besplatno liječenje. 

Iz Vlade ne žele raspravljati na ovu temu tvrdeći da bi dodatni izdaci za ovu kategoriju doveli Federaciju pred bankrot.

patria.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *