IZA KULISA Sastanak delegacija Vlade i Parlamenta FBiH bez rezultata: Ništa od povećanja penzija u ovoj godini

Published On 7. October 2017. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

 
Novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) u Federaciji BiH, sudeći prema svemu, svjetlo dana neće ugledati prije iduće godine, što znači da od povećanja penzija još dugo nema ništa.

   Jer, na sastanku u četvrtak, kojem su prisustvovali članovi kolegija Vlade Federacije BiH i oba doma Federalnog parlamenta, a koji je trajao duže od dva sata, nije postignut nikakav dogovor.

 

Politička volja

 Kako saznajemo, iako se na sastanku trebalo raspravljati o načinu obračuna penzija i postići dogovor o koeficijentu njihove isplate, to se nije desilo. Jer, za iznalaženje najprihvatljivijeg zakonskog rješenja ne postoje politička volja i spremnost.  

 No, to nije iznenađujuće ako se zna da je ovaj zakonu u Domu naroda Parlamenta FBiH doživio krah u dva navrata zato što se delegati SDA i HDZ-a nisu mogli dogovoriti o koeficijentu.

 Vlada je bila predložila koeficijent 13,6, a iz HDZ-a BiH insistirali su na koeficijentu 14,3. No, dogovor ni za jedan obračun nije postignut, a bilo je prijedloga da se na sastanku raspravlja o koeficijentu 13,9.

Male dorade

 – Dogovor o koeficijentu bitan je kako bi novi zakon o PIO ponovo bio upućen prvo Vladi FBiH na usvajanje, a potom u parlamentarnu proceduru. Ocjene su da nema smisla slati zakon u Vladu i dalje u Parlament ako on neće biti podržan u zakonodavnoj vlasti – kaže naš sagovornik iz Vlade.

 Ipak, bilo je onih koji su zagovarali da se zakon što prije donese, jer su potrebne još neke male dorade, a na hitnost donošenja ukazano je zbog rasta penzija, čime će položaj najstarije populacije, koji je godinama poražavajući, biti koliko-toliko popravljen.

 

Hoće li na ulice 22. oktobra? 

 O tome hoće li protesta penzionera zbog nemara nadležnih biti, nakon što su od izlaska na ulicu 14. septembra odustali, znat će se nakon sastanka čelnih ljudi iz vlasti s penzionerima.

 Ranije je kao termin za okupljanje penzionera spominjan 22. oktobar.

– Mi ćemo s nadležnima imati sastanak nakon ovog njihovog zasjedanja. Vidjet ćemo šta nam sada nude – kazao je za „Avaz“ Mehmedalija Rapa, predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH. .
avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *