buro

SKANDALOZNO Načelnik Berilo promijenio kupoprodajni ugovor: „Buroj“ Trnovu uplatio tek 50 hiljada maraka

Objavljeno 7. October 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Prošla je već godina otkako je u Prečkom polju, ispod Bjelašnice u Trnovu, svečano položen kamen temeljac za, kako je tada najavljivano, turistički kompleks neviđen u svijetu. 

 Utrkivali se i vlast i investitor u pohvalama, kako će naselje, vrijedno 4,5 milijardi KM, koje će tu nići, eto odmah za dvije godine privući milijarde investicija u Bosnu i Hercegovinu.

  Izvještaj revizora

Godinu kasnije, naša je ekipa zatekla na gradilištu tek desetak radnika i 70 zastava kompanije „Buroj International“, investitora ovog Potemkinovog sela iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

O realnom stanju niko neće da priča, ni vlasti u Trnovu, ni vlasnik „Buroja“. Tek, jasno je iz izvještaja federalnih revizora da ništa nije uredu.

Naime, 21. septembra prošle godine, prema ugovoru o kupoprodaji, „Buroj“ je od Općine Trnovo kupio 203.927 metara kvadratnih, po 10 KM po kvadratu, što je ukupno iznosilo 2.039.270 KM.

- Kupac je na ime kapare 30. avgusta 2016. izvršio uplatu u iznosu od 50.000 KM. Preostali dio ugovorenog iznosa od 1.989.270, shodno ugovoru o kupoprodaji, kupac je bio obavezan uplatiti u roku od 90 dana, a trećinu kupoprodajne cijene u roku od 30 dana – navodi se u izvještaju revizora.

Posebno se ističe i član ugovora prema kojem bi kupoprodajni ugovor trebao biti raskinut ako „Buroj“ u naznačenom roku ne plati svoj dio.

Vanredne okolnosti

Naravno, do toga nije došlo, pa je općinsko vijeće u decembru izmijenilo odluku i promijenilo rokove, bez obzira na činjenicu da „nije bilo vanrednih okolnosti“.

 U međuvremenu, načelnik Trnova Berilo izdao je 59 urbanističkih saglasnosti „Buroju“, ali revizorima nikad nisu prezentirani dokazi da su ispunjeni preostali dokumenti te da je investitor podnio zahtjev za odobrenje za gradnju

. „Buroj International Group“, što je novo ime za „Buroj“ d. o. o. Trnovo, mora do kraja ovog mjeseca platiti trećinu iznosa od 629.757 KM, a do 30. novembra i ostatak ugovorene cijene od 1.359.513. KM.  .
avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>