NEMA BRIGE NI O LJUDIMA, NI O ŽIVOTINJAMA Milioni za grobnicu pasa: Hiljade pasa ubijeno u azilu Prača

Objavljeno 9. October 2017. | Autor: saliha | Globus

Sa razlogom je azil za sarajevske pse smješten 40 kilometara od grada, u drugom kantonu. S razlogom je izgrađen u šumama Prače, na privatnom zemljištu. Smatralo se da će takav položaj omogućiti da se sve odvija izvan očiju javnosti.

Kada nazovete policiju u Prači reći će vam da nisu nadležni za azil jer je u privatnom vlasništvu. Kada nazovete sarajevsku policiju, reći će vam da nisu nadležni jer se azil nalazi u drugom kantonu.

Ipak, u nedjelju je bilo burno u ovom privatnom “beznadležnom” azilu. Nakon teksta Žurnala u kojem smo upozorili na jezive uslove u kojima psi žive u azilu, 20 automobila punih volontera koji su željeli da pomognu preostalim psima, stiglo je u Praču. Toliko ljudi u jednom danu nije bilo u Prači od dana kada je otvoren.

Sjetimo se, prije pet godina slio se ovdje vrh sarajevske vlade da se fotografiše i presiječe vrpcu – da zvanično otvore logor za pse.

POTVRĐENE MASOVNE GROBNICE

Pet godina kasnije, zvaničnih podataka koliko pasa je ubijeno u Azilu Prača nema. Zvanično su samo potvrđene masovne grobnice u krugu azila.

Prema nezvaničnim podacima, samo u prošloj godini više od 2.000 pasa  sa ulica Sarajeva je završilo u Prači. Danas ih u azilu nema ni 300 i svakim danom ih je sve manje.

Kordinator azila Hamdo Alić za Žurnal kaže da je on u čitavom slučaju prava žrtva, jer nije znao šta zaista rade upravnik azila Esnaf Mujak i njegovi radnici. Tvrdi da će azil za maksimalno deset dana preuzeti Vlada Kantona Sarajevo.

Žurnal je već ranije pisao o poslovima firme Murai Komerc u vlasništvu Muriza Alića koji je odbio govoriti za Žurnal.

Žurnal je pisao i o brojnim krivičnim prijavama protiv Muriza Alića i Murai Komerca. Već tri godine Kantonalno tužilaštvo Sarajevo istražuje navode o ubistvima pasa i pranju novca. Do danas optužnice nema, a ako nazovete Tužilaštvo da pitate kada će biti, dobićete kratak i nejasan odgovor- predmet je u radu.

 Izvor: 

Zurnal.info/BNN.BA

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>