AKCIJA Protest građana zbog problema sa vodom u Sarajevu

Objavljeno 17. October 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Vijesti

  Protest građana Sarajeva zbog teške situacije s vodosnabdijevanjem počeo je u 15 sati pred zgradom Vlade KS kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo sa stalnim redukcijama, piše agencija Patria.

Anes Podić iz Udruženja Eko akcija kako je jedini izlaz iz problema sa vodom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine upravo protest građana te da je već sve ispisano i rečeno o ovom problemu. Traže se konkretni potezi. OKupljeni građani poručili su da su redukcije vode poniženje svih građana, te da ovo situacija podsjeća na ratno stanje. 

Premijer KS Elmedin Konaković komentirao je smjenu menadžmenta preduzeća Vodovod i kanalizacija te je naveo da je v.d. direktorice VIK-a Azra Muzur “kompetentna žena koja preko 20 godina radi u Vodovodu.”

- Ona je građevinski inžinjer hidrološkog smjera i žena koja je imala probleme u prošlosti zato što je ukazivala na mnogo problema koje smo kao Vlada evidentirali, počevši od korupcije i događaja koji su bili loši u ViK-u. Mislim da je u ovom trenutku najkompetentnija za funkciju koju smo joj povjerili.

Nova Uprava mogla bi biti imenovana do kraja ove sedmice. 

Konaković je danas i pored ranijih obećanja da ćemo vidjeti novo lice VIK-a ipak kazao da ne očekuje poboljšanje stanje u vezi vode.

- Nijedna od mjera pojedinačno će dovesti do toga da prestanu redukcije vode. Ja očekujem da ćete vidjeti potpuno drugo lice Vodovoda i drugi odnos ljudi prema poslu, kao i da će svaka od ovih mjera dati određene efekte te da će one sve zajedno rezultirati činjenicom da redukcija nema u ovom periodu u kojem smo najavili. To je jedna teška borba, ali ja sam optimističan i u prvim sam sastancima sa kandidatima za novu Upravu čuo nešto što od bivših uprava nisam čuo – već su dobro analizirali koji su to veliki potrošači koji mnogo troše, a malo plaćaju, ili koji ne plaćaju nikako.

Već su pripremili sve te ekipe koje su na terenu i dodatno će izlaziti i uklanjati kvarove. Naravno, Vlada u ovom rebalansu priprema 10 miliona KM dodatnih za sve što Vodovodu treba i ovoga puta mislim da smo sve elemente koji su potrebni da se problem riješi obezbijedili i ostalo je na ljudskom faktoru. Vjerujem da će nova uprava mnogo bolje raditi nego prošla - naglasio je Konaković.

Patria.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>