FEDERALNI PARLAMENT Bradara potvrdila da se nepostojanjem Nezavisnog odbora krši zakon, FUP bez civilnog nadzora

Published On 12. November 2017. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria)  – Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara (HDZ BiH) potvrdila je da se nepostojanjem Nezavisnog odbora krši zakon kojim je propisano da policijske agencije imaju civilni nadzor. Dakle, oba doma Federalnog parlamenta od novembra 2015. godine krše zakon ne imenujući sedam članova Nezavisnog odbora koji bi trebao nadgledati i ispitati rad Federalne uprave policije.

Da se ni sama parlamentarna većina ni koalicioni partneri (SDA, SBB i HDZ BiH) ne mogu sami sa sobom dogovoriti pokazuje različit stav Predstavničkog doma i Doma naroda. Na sjednici PD FBiH 30. oktobra imenovan je Nezavisni odbor, dok je na sjednici Doma naroda 9. novembra problematizirana kvota žena u NO. Poslije zahtjeva jednog od delegata SBB-a (iako je SBB insistirao na imenovanju NO) da se sve vrati radnim tijelima, prekinuta je sjednica Doma naroda.

Nastavak sjednice je zakazan za 23. novembar, a Bradara je mišljenja da će tada biti potvrđeno imenovanje članova NO.   

U Nezavisni odbor imenovani su: Amar Hadžiomerović, Enes Bezdrob i Sead Bardak iz reda Bošnjaka, Mirko Milićević i Zdenko Kovač iz hrvatskog naroda, Branimir Orašanin iz reda Srba i Elfada Gutić iz reda ostalih.

I dok traje procedura konačnog uspostavljanja parlamentarnog nadzora nad radom FUP-a i rukovodstva te policijske agencije, direktor FUP-a Dragan Lukač nastavio je sa samovoljom, a posljednji primjer je nepoštivanje odluke Suda BiH. To je danas rečeno i tokom ročišta za određivanje mjera zabrane za četvoricu osumnjičenih u predmetu Registar. Iako je Sud jučer donio odluku da se puste na slobodu, Federalna uprava policije  nekoliko sati je nezakonito držala osumnjičene u svojim prostorijama.

Lukač je i vrlo samouvjereno prije nekoliko dana poslao poruku da će na funkciji ostati do kraja mandata, te je čak najavio obračun sa kriminalom.

– Pojedini članovi ili nezavisni odbori, ne poznavajući svoju ulogu, poduzimaju neke stvari u ime onih koji su ih postavili u te ‘nezavisne odbore’. To su pojedini čelnici političkih stranaka koji tako vrše direktan pozitivan ili negativan utjecaj prema čelnicima policije, da li komesarima ili direktorima, kako bi realizirali svoje ciljeve. Oni pokušavaju upravljati policijskim radom s ciljem da nas stave pod nadzor, da bi spriječili postupak policijskih organa prema njima zbog kriminala kojim se bave ili kojim su se bavili – poručio je Lukač.

U protekle dvije godine Lukaču se na teret stavlja nekoliko prijava bivših i sadašnjih uposlenika po različitim osnovama. A dodatno je potrebno ispitati afere sa prijemom kadeta u Specijalnu policijsku jedinicu, kao i nesprovođenje unutrašnje istrage protiv inspektora Slaviše Mijanovića koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog premlaćivanja mladića na Bjelašnici. Lukač je tek nakon što je Tužilaštvo KS u januaru 2016. godine podiglo optužnicu suspendovao Mijanovića. U međuvremenu ga je uspio nagraditi pištoljem za poseban doprinos i rad.

I u konačnici NO bi trebao ispitati Lukačev radni staž i njegov radno-pravni status, da li više može biti aktivni policijski službenik s obzirom da je ranije brisao dio staža. Upućeniji tvrde da je Lukač odavno već ispunio uslove za penziju. 

Patrija.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *