SJEDNICA OV HADŽIĆI: Regulacioni plan“Privredna zona Hadžići“

Objavljeno 17. November 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Na sjednici Kolegija Općinskog vijeća Hadžići usvojen je dnevni red za Dvenaestu sjednicu Općinskog vijeća Hadžići, koja će se održati u četvrtak 30.novembra u 10 sati.

Prva i najvažnija tačka   je  Regulacioni plan „Privredna zona Hadžići“.U sklopu  toga doniti će se Odluka o usvajanju pomenutog Regulacionog plana, kao i Odluka o provođenju Regulacionog plana „Privredna zona Hadžići“.

ZAKONSKA PROCEDURA

Mnogi su mišljenja da  je javna rasprava o pomenutom Regilacionom planu  bila samo formalnost, da bi se zadovoljile zakonske procedure.

Kao što se može vidjeti na snimcima o prvođenju javne rasprave, tu su uglavnom  bili uposlenici Općine Hadžići.

Hadžići su jedina općina u BiH, gdje vijećnici nisu dozvolili  da se održe zborovi građani i da su članove zborova građana i savjete MZ-a predlagale  političke partije, a ne zborovi građana, kako bi  to po  zakonu  trebalo biti.

 STRANAČKI ZBOROVI GRAĐANA I SAVJETI MZ

Ima primjera da su u savjetu mjesne zajednice svi samo iz jedne stranke.Također, ima primjera da se član savjeta postao samo sa jednim glasom, i kako reče jedan građanin u pismu, takav primjer još  nigdje u svijetu nije zabilježen. Ovi izbori u Hadžićima, kako se predlagalo i glasalo,kako kažu građani, više bi bilo za rubriku „Vjerovali ili ne“.

Tako su zborovi građana i savjeti mjesnih zajednica postali politička tijela stranaka. Zanimljivo je istaći da se na zahtjev mještana   zbor građana ni Savjet MZ danas neće da održe bez saglasnosti  političke partije, koja ih je, kako kažu, i kandidovala na tu funciju.Zato je, kako kažu građani  u Hadžićima i besmisleno postojanje zborova građana i savjeta mjesnih zajednica, kad isključilo služe samo strankama, i kada oni njima upravljaju.

-Vijećnici OV-a i vlast uništili su rad i značaj ovih važnih tijela, gdje bi građani trebali predlagati i odlučivati o životnim pitanjima.Rad je u potpunosti zamro,uništili su glavnu kariku u predlaganju i odlučivanju građana, i ovdje se, kako kažu građani, sve  unaprijed  zna.

Zato  na javnu raspravu o regulacijonom planu nisu došli  ni predsjednici zborova i savjeta mjesnih zajednica, jer znaju da je sve unaprijed poznato.Iako su oni pod patronatom stranke.Ovo govori i koje  su ljude predlagali, pišu građani.

ODGOVORAM STRANCI,  A NE GRAĐANIMA!

-Mene je kandidovala moja partija , a  nije zbor građana, i ja radim samo po zahtjevu i upustvu stranke.Ovako kaže jedan od predsjednika savjeta mjesne zajednice kada su mu zahtjevali da održi sastanak.

 Tako samo u općini Hadžići zborovi građana i savjeti mjesne zajednice rade  po direktivi svojim političkih partija  što je,kako je  rekao jedan profesor, inače priznanti analitičar za lokalnu upravu, suprotno zakonu.

Zbog takvog odnosa, vijećnik  Općinskog vijeća ,koji je  inače i predsjednk političke partije, sugeriše  Vijeću da se na zahtjev građana trebaju održavati zborovi i savjeti mjesnih zajednica.

Što bi to moralo biti i bez njegove sugestije.Zato i postoje. Prenosimo dio izjave vijećnika u kojoj kaže:

PRIMJER MZ GRIVIĆI

-U MZ Grivići, u više navrata, građani su  inicirali  sastanak na kojem bi se raspravljalo o životnim pitanjima, kao problemu  zagađenosti zraka i vode. Sastanak nisu htjeli organizovati ni kada se tražilo da se raspravlja o pitanju bezbjednosti saobraćaja na području mjesne zajednice, navodi vijećnik Općinskog vijeća Hadžići.

Ovome bi svaki komentar bio suvišan.

I u drugim sredinama, kako  su građani pisali,  bez saglasnosti političkih partija koje su ih predložili,  neće da  održe zborove građana i savjete MZ-a. Iako se radilo o aktuelnim pitanjima, poput  prevoza učnika i putnika, te drugim  sličnim aktuelnim temama i problemima koje tište građane.

ZBOROVI I SAVJETI MZ-a SAMO NA PAPIRU

Njihov  odgovor da će sastanak održati samo kada to kažu njihove  političke  partije koje su  ih  kandidovala govori da u Hadžićima zborovi zgrađani i savjeti MZ postoji samo na papiru, i da, kao nigdje,  isključivo služe političkim partijama.

Na zbirnim listama kandidata za izbore, uz ime kandidata  stajale su  i političke partije koje su ih predložile. Međutim, na sjednici Općinskog vijeća, kada se usvajala odluka nakon izbora,koja se objavljuje u Službenom listu, toga nije bilo.Ovakav način rada je nezakonit, rekao je jedan profosor,priznati politički analitičar lokalne uprave.

SA HALAMA,SAVREMENIM MAŠINAMA…DI „BJELAŠNICA“ PRODANA ZA 200.000 KM, OPĆINA HADŽIĆI LEDINU SA SMEĆEM KUPILA ZA NEROVATNIH 5,3 MILIONA KM

DI „ Bjelašnica“  najveći privredni gigant u historiji općine Hadžići, koja je  na oko 100 dunuma zemlje imala  proizvodne pogone,najsavremenije mašine, poslovne zgrade, hale i druga postrojenja prodata je za mizernih  200.000  KM. Skuplje košta jedan stan u Sarajevu.

Nakon što je sve do temelja uništeno, zemljište sa smećem Općina Hadžići kupila je za nevjerovatnih- 5,3 miliona KM.

Mnogi su mišljenja da je to sve planski urađeno.U DI „Bjelašnica“ i GP „Ingrap“  uništeno je oko 1.200 radnih mjesta.Zanimljivo je istaći da su ovi giganti uništeni kada su imali najviše posla i najsavremenije mašine.

PREMJER MUJEZINOVIĆ: DI „BJELAŠNICA“ VELIKI GIGANT

-DI „Bjelašnica“ Hadžići treba da postane jedan od najvećih giganata u KS.Što bi rekli privredni div drvne industrije.Vi tu imate sve.Ispitivanja su pokazala da je po kvalitetu drvo sa Igmana i Bjelašnice među najboljim u Evropi,a  tu vam je na dohvat ruke.Možete proizvoditi sve.Od prozora ,vrata, namještaja do čačkalice i ogrevnog materijala.Kao u malo kojoj grani privrede vi tu možete da sve pretvorite u neki proizvod.Zaposlite  nove radnika.Imate savremene mašine, oko 100 dunuma prostora, imate radnu snagu, znanje, sve.To se mora iskoristiti.Bile su ovo  riječi tadašnjeg premjera KS Mustafe Mujezinovića prilikom posjete Hadžićima i DI „Bjelašnica“.

Očito je,  neki  su imali druge planove..Da se gigant uništiti, da tu bude nešto sasvim drugo.

Šta bi danas za Hadžiće značili ovi privredni giganti  i 1.200 radnih mjesta, koji su na dohvat ruke imali  svu  sirovinu, nije potrebno posebno isticati.

Čudi,  da se danas za uništenje velikog giganta neko nagrađuje milionima.Umjesto kazne i zatvora što je sve rasprodano i uništeno  čovjek dobio čak 5,3 miliona KM.Da je bilo revizije i  pravne države mnogi  bi  drukčije završili.

SVE SE UNAPRIJED ZNALO

Ovakvo, računati će se da je tu sve bilo  po zakonu,u interesu građana,da su oni to zahtjevali i odlučili, i na kraju ,usvajanjem „Regulacionog plana Hadžići“, na mjestu nekadašnjeg giganta, zaokružiti će se cijela priča oko „Bjelašnice“.

-Politika je planski  uništila drvnu industriju „Bjelašnica“.Kao i mnoge druge kolektive.Još kada je  Bjelašnica radila u punom zamahu  nama je rečeno da poslovnu zgradu pravimo na ćošku, gdje ćemo imati poseban ulaz, odvojen  od Bjelašnicu. Kazali su da  će umjesto drvne industrije ovdje biti nešto drugo.Ovo pismo došlo je od radnika  hadžićkog Šumarstva.Autori pisma ističu da su o mnogim mahinacijama, ili kako oni kažu kriminalnim radnjima, pisali Vladi i Skupštini Kantona Sarajeva.Ističu nezakonitu prodaju šume, njihovog zemljišta…..(pismo je dugo na više strana).

Za ovim velikim hadžićkim divovima, drvne i građevinske industrije, uveliko će se žaliti.

Sada je, na žalost, za sve kasno.Nema više tih 1.200 radnih mjesta.

Danas se prodaje najbolja zemlja, prirodne ljepote i neponovljive  blagodati.

Hoće li i to pod izgovorom razvoja turizma sutra  prepustiti nekom drugom, hoćemo li poput „Bjelašnice“ i za tim žaliti?

Hoćemo li govoriti da je i za tim  sada  sve kasno!?

OSTALI MATERIJALI

Na dnevnom redu je Odluka o građevinskom zemljištu,Odluka o utvrđivanju bazne cijene  za određivanje naknada za uređenje građevinskog zemljišta na području Općine Hadžići.

Raspravljati će se i po izvještaju o  radu organa mjesnih zajednica na području Općine Hadžići.Na dnevnom redu je i Informacija  o uspjehu u učenju i vladanju učenika osnovnih i srednje škole na području općine Hadžići.

Tu je i informacija o  položaju mladih, te Informacija o ostvaraivanje prava pripadnika boračke zatite iz oblasti  boračko-invalidske zaštite.

Na dnevnom redu su rješenja imovinsko-pravne službe i vijećnička pitanja i odgovori.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>