lejla cengic patria

INSTITUT ZA NESTALE OSOBE BIH Lejla Čengić: Od početka 2017. otkriveno pet masovnih grobnica, ekshumirano 306 posmrtnih ostataka

Objavljeno 6. December 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić rekla je za agenciju Patria da može potvrditi da je od početka 2017. godine do ovog trenutka ekshumirano ukupno 306 posmrtnih ostataka, koji su pronađeni u pojedinačnim grobnicama i pet masovnih grobnica, te da se pretpostavlja da se radi o bošnjačkim žrtvama ubijenim početkom devedesetih.

“Ove godine smo otkrili pet masovnih grobnica i to je ono što je obilježilo 2017. godinu“, rekla je Čengić. 

„Riječ je o masovnoj grobnici Miljevina u Foči, iz koje je ekshumirano pet žrtava, zatim masovnoj grobnici Korićanske stijene iz koje je ekshumirano 137 posmrtnih ostataka. U grobnici Korićanske stijene pronađena su nekompletna tijela, jer je u pitanju sekundarna ili izmještena masovna grobnica. Ali, pronašli smo 86 lobanja, pa očekujemo najmanje 86 identiteta na toj lokaciji. Riječ je o prijedorskim žrtvama ubijenim 1992. godine na ovom lokalitetu“, rekla je Čengić, dodajući da su preostale tri masovne grobnice otkrivene ove godine pronađene na području Vlasenice.

Iz masovne grobnica u naselju Tugovo je ekshumirano 11 žrtava tokom septembra, dok su u toku novembra na lokalitetu Jelovačka česma pronađene dvije masovne grobnice, jedna sa osam nekompletnih posmrtnih ostataka, a druga sa 20 posmrtnih ostataka, i to 12 kompletnih i osam nekompletnih ostataka. 

„I u jednoj i u drugoj masovnoj grobnici pronađeni su ostaci ženskih žrtva“, rekla je Čengić, ističući da je u 2017. godini otkriveno duplo više posmrtnih ostataka nego u 2016. godini, kada je otkriven 141 posmrtni ostatak.

Čengić dodaje da je u 2017. identifikovano 176 žrtava, koje su uglavnom ekshumirane prije 2017. godine, dok se identifikacija posmrtnih ostataka iz ove godine očekuje u 2018. godini.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>