DSC04206

Sjednica OV Hadžići :Usvojen Budžet u iznosu od 12, 5 miliona KM

Objavljeno 28. December 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

 Kritikovano zašto se  povećavaju plaće zaposlenim  u organima uprave, a postavljeno i vijećničko pitanje koji su  razlozi da se sve češće, na račun Budžeta Općine, putuje u Tursku.

Sa pet glasova protiv  usvojen je Budžet Općine Hadžići za 2018.godinu u iznosu od 12.523.300 KM.

Najviše primjedbi imali su vijećnici SDP i DF-a.Protiv  predloženog Budžeta bio je i Salko Gosto  (BPS).

 Vijećnici DF na sjednici vijeća uložili su tri amandmana, a uglavnom se odnosi na nabavka neophodne medicinske opreme. Jedan od amadmana je nabavka aparata za hemodijalizu DZ Hadžići.Drugi amadman se  odnosi   na finansiranje svakog trećeg djeteta u porodici.

Vijećnici DF-a putem amadmana  tražili su  saniranje krovova objekata kolektivnog stanovanja, sa većinskom boračkom populacijom.

Međutim, ni jedan od tri amandmana nije prihvaćen.

Još ranije putem vijećničkog pitanja iz ove stranke tražili su   poboljšanje zdravstvenih usluga,govorili  o dugim redovima  za ultrazvučne preglede, rad pedijatra….

Traženo je da se održi i posebna temaska sjednica Općinskog vijeća posvećena samo poboljšanju usluga u Domu zdravlja Hadžići.

Vijećnik Mujo Ibrica ( SBiH) tražio je da se izdvoje dodatna sredstva za penzijonere.

Mirsad Dupovac  (SDP) kritikovao je vlast i vijećnike   da se stalno vrši povećanje plaća  zaposlenim u organima uprave, a tražio je i  objašnjenje zašto se u Budžetu  povećavaju stavke za zimsko održavanje puteva.

Posljednje povećanje koeficijenta za plaće funkcionerima, recimo, bilo je tako da načelnik  Općine Hadžići ima plaću u rangu gradonačelnika, a njegovim pomoćnicima pozavidjeli bi i neki ministri. S druge strane oko 6.000 građana Hadžića prima neku od vrsta socijalne pomoći.

Revidirane Šumskoprivredne osnove za ŠPP „Igmansko“ i davanje mišljenja Općinskog vijeća Hadžići, kao tačka dnevnog reda  raspravljati će se u najskorije vrijeme, na jednoj od narednih sjednica.Predhodno je potrebno, kako je zaključeno,  održati satanak na najvišem nivou između predstavnika preduzeća Sarajevo šume  i Općine Hadžići

Vijećnici SDP-a I DF-a  javno su objavili vijećničko pitanje postavljeno na današnjoj sjednici , a vezano  je, kako kažu, za sve češće odlaske načelnika i pojedinih vijećnika OV Hadžići u Tursku.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>