mrsavo

Istraživanja Mršavicama prijeti rak dojke

Objavljeno 4. January 2018. | Autor: saliha | Magazin

 

Mada liječnici često navode upravo pretilost na vrhu svog popisa najčešćih uzročnika raka dojke, novo američko istraživanje koje je obuhvatilo analizu masnih ćelija dojki žena i uzorke krvi, pokazalo je da 40 posto žena koje imaju indeks tjelesne mase niži od 25, imaju veći rizik od obolijevanja od ove opake bolesti.

Neke žene s normalnim BMI-om mogu imati veće količine masnih ćelija u tijelu i adipocita, ćelija koje u obliku masnoća skladište prekomjerne hranjive tvari koje organizam nije iskoristio, a to povećava rizik od obolijevanja.

Istraživači su otkrili da su upale dojke bile povezane i s povećanim nivoom enzima aromataze, a kod pacijentica su zabilježeni i visoki nivoi metaboličkih markera kao što su inzulin i glukoza. Zna se da inzulin i glukoza povećavaju rizik od raka dojke i skraćuju vrijeme života kod pacijentica s tom bolešću.

Avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>